Samo nebo im je granica: Umirovljenici stvaraju filmove i zabavljaju se kao djeca

Jasmina Grgurić Zanze
5. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

“Trebali smo snimiti film o onome čime se bavimo. Prvo sam mislila da je to vrlo lako, ali onda sam se malo zamislila i pitala se: ‘Pa čime se ja ne bavim?’. Onda sam počela preispitivati neke stvari o svom životu”

Filmske radionice za osobe starije od 55 godina? Zašto ne, jer i sam njihov naziv kaže – “Samo nebo nam je granica”.

Besplatne radionice namijenjene isključivo starijim polaznicima provodi udruga “Bacači Sjenki” iz Zagreba sa svojim partnerima; Kulturno umjetničkim središtem“ iz Sinja te Kulturno prosvjetnim društvom “Sloga“ iz Pakraca. Svrha je uz pomoć stručnih voditelja promišljati film i medije iz više motrišta te upoznati sve ono što ne vidimo dok gledamo filmove, TV ili dok se zabavljamo igrama na našim računalima, tabletima ili “pametnim” telefonima.

Iskoristiti skrivene talente i ostvariti snove

Polaznici se u opuštenoj atmosferi tako upoznavaju s filmom, od njegova nastanka preko filmskih vrsta, planova, zvuka, montaže… S ostalima dijele svoje priče, zgode i nezgode, a na osnovu njih kreiraju autentična filmska djela. Osim proučavanja novih medija, radionica nudi iskušavanje i u svim onim medijskim sredstvima i sadržajima kojima se služe i zabavljaju današnja djeca.

Ono najzanimljivije, uz učenje o sedmoj umjetnosti i upoznavanje novih ljudi, ovim se programom smanjuje generacijski jaz te omogućuje osobama da u zlatnim godinama iskoriste skrivene potencijale i neotkrivene talente te pokušaju ostvariti nedosanjane snove.

Da u Zagrebu, Pakracu i Sinju stvaraju filmove zabavljajući se pritom kao djeca, potvrdili su i sami polaznici. Na stvaranje su se bacili odmah, a likove za film crtali su, izrezivali i slagali u priču sami, krenuvši od olovke i papira. Zaigrali su i društvene igre te pobudili neka u sebi već odavno zakopana blaga.

Najmlađa polaznica ima 55 godina

“Trebali smo snimiti film o onome čime se bavimo. Prvo sam mislila da je to vrlo lako, ali onda sam se malo zamislila i pitala se: ‘Pa čime se ja ne bavim?’. Onda sam počela preispitivati neke stvari o svom životu” – ispričala je za 24 sata umirovljenica Ranka. 

Voditeljica projekta “Samo nebo nam je granica” Tatjana Tihomirović pojasnila je da je ideja nastala dok su radili s djecom u Sinju. Naime, kući su dolazila puna dojmova pa su i roditelji izrazili želju ići. Nakon toga udruga je uz potporu Ministarstva kulture pokrenula projekt za osobe starije životne dobi.

Najmlađa polaznica ima 55 godina te su svi različitih dobi i interesa. Tri su ciklusa; početni, napredni i majstorski, nakon čega će oformiti pravu filmsku ekipu, od redatelja i montažera pa do glumaca. Uraci će na kraju biti predstavljeni na reviji.

Copy link
Powered by Social Snap