Zabrinjavajuće malo Hrvata u dobi od 65 do 74 godine koristi internet!

Jasmina Grgurić Zanze
18. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Kada je riječ o korištenju interneta među starijom populacijom, Hrvati se nalaze uvjerljivo na dnu europske ljestvice. Naime, među zemljama Europske unije, od nas su gori jedino Bugari. Dok ovdje ni svaki treći ne surfa, u Danskoj, Luksemburgu, Švedskoj i Nizozemskoj to čine gotovo svi u dobi od 65 do 74 godine.

Ilustracija: Rawpixel

Najnovije istraživanje statističkog ureda Europske unije pokazuje zabrinjavajući podatak o broju starijih Hrvata koji se služe internetom. Naime, kod nas ne surfa čak niti svaka treća osoba u dobi od 65 do 74 godine, što nas stavlja na samo začelje europske ljestvice na kojoj su od nas lošiji još samo Bugari.

Prema podacima Eurostata, internet je u protekla tri mjeseca (od postavljenog anketnog pitanja) u Hrvatskoj koristilo samo 28 posto građana u dobi od 65 do 74 godine. Među 28 zemalja EU-a, stanje je još jedino lošije u Bugarskoj sa 25 posto, gdje se dakle tek svaki četvrti stariji građanin koristio internetom.

Važnost interneta posebno je porasla lani u vrijeme izolacije i držanja fizičke distance zbog pandemije. Tako je 2020. godine čak 88 posto građana EU-a u dobi od 16 do 74 godine kazalo kako je koristilo internet, pri čemu najmanje u Bugarskoj (70 posto), a najviše u Danskoj (99 posto).

Za nekorištenje interneta nisu krivi samo stariji, nego skupa i nedostupna usluga

No, za taj veći globalni postotak zaslužni su uglavnom mladi kod kojih je surfanje učestala pojava, za razliku od starijih. Tako je europski prosjek korištenja interneta 98 posto kod mladih od 16 do 24 godine, a samo 61 posto kod starijih u dobi od 65 do 74 godine. Pritom, on u ovoj dobnoj skušini jako varira od države do države.

Naime, najviše starijih internetom se služi u Danskoj, njih čak 94 posto, a slijede Luksemburg i Švedska sa 91 posto te Nizozemska sa 90 posto. U Finskoj ih je 88 posto, dakle trostruko više nego u Hrvatskoj.

Udio osoba u dobi of 65 do 74 godine koje su koristile internet u zadnja tri mjeseca za 2020. godinu možete pogledati u tablici Eurostata po državama.

Istraživanje Eurostata

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap