Naši umirovljenici najviše vole plaćanje karticom: ‘Koliko para, toliko muzike’

Matej Markovinović
1. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

U prošlotjednoj anketi, upitali smo vas plaćate li više karticom ili gotovinom. Iako mnogi tvrde da je ‘keš kralj’, čini se da ipak većina preferira jednostavnost koju donosi plaćanje karticom, pogotovo otkada je uveden euro.

kartica

Foto: Unsplash

Otkad se Hrvatska ‘riješila’ kune, po džepovima i novčanicima imamo više kovanica. Kako ne bi radili red pred blagajnom i muku mučili s beskrajnim ‘kopanjem’ po novčaniku, plaćanje karticom postalo je sve češće, što je trend koji je već godinama uvelike vidljiv u razvijenijim, zapadnim zemljama.

Keš ipak nije ‘kralj’?

Kako bi saznali plaćaju li naši umirovljenici češće karticom ili gotovinom, prošlog smo tjedna napravili prigodnu anketu u kojoj je sudjelovalo 1.678 ispitanika. Rezultati su, naime, prevagnuli u korist plaćanja karticom. Čak je 55 posto svih ispitanika, odnosno njih 1.054, odgovorilo da najčešće plaća karticom.

Njih gotovo 29 posto ili 540, odgovorilo je da češće plaća gotovinom, dok oko 15 posto ispitanika, njih 293, podjednako za plaćanje koristi gotovinu i karticu.

Rezultati naše ankete

Rezultati naše ankete o plaćanju gotovinom i karticama. Screenshot: mirovina.hr

 

‘Vodim računa koliko imam na računu’

Anketu smo odlučili podijeliti i na našoj Facebook stranici, gdje su nam čitatelji također u komentarima odgovarali plaćaju li češće s karticom ili gotovinom.

– Od kad sam u mirovini, isključivo gotovinu, pa koliko para, toliko muzike, kaže čitateljica Eda.

S njom se slaže i Renata, koja navodi da ju kartice malo ‘zanesu’, pa ne može točno pratiti koliko novca dobije, a koliko potroši, stoga brzo završi u minusu. S druge strane, čitateljica Katarina koristi kartice u gotovo svakoj prilici.

– Od kad je uveden euro, plaćam isključivo karticom da ne stvaram gužvu na kasi dok tražim cente po novčaniku, ali vodim računa koliko imam na računu, objašnjava Katarina.

Copy link
Powered by Social Snap