‘Naredili’ smo umjetnoj inteligenciji da napiše pjesmu o umirovljenicima, evo rezultata

Matej Markovinović
25. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Umjetna inteligencija može svašta, pa tako i napisati pjesmu o – umirovljenicima. Poigrali smo se s nedavno predstavljenim chatbotom ChatGPT-om i “naredili” smo mu da napiše nekoliko stihova o najbrojnijoj generaciji Hrvata.

Foto: Unsplash

Prema definiciji, umjetna inteligencija je naziv koji se može pridodati svakom neživom sustavu koji pokazuje sposobnost nalaženja u novim situacijama. Drugim riječima, umjetna inteligencija je sposobnost nekog uređaja da oponaša ljudske aktivnosti poput, primjerice, učenja, planiranja i kreativnosti.

Posljednjih se tjedana na društvenim mrežama i u medijima govori o ChatGPT-u, chatbotu koji pomoću umjetne inteligencije reproducira tekst i daje nevjerojatne rezultate. Da ne idemo previše u tehnikalije, riječ je o zaista impresivnom djeliću tehnologije, koji funkcionira na bazi chata. Dakle, vi ga nešto pitate ili mu nešto naredite, a on vam da odgovor.

Za potrebe ovog teksta, “naredili” smo ChatGPT-u da napiše pjesmu o umirovljenicima. Evo što je “sklepao” u svega nekoliko sekundi.

“Umirovljenici su stariji ljudi

Oni su prošli svoje muke i rad

Sada su na rubu ceste

Ispred njih život se nada

Oni su dali svoj mladosti dio

Za boljitak zemlje i svojih bližnjih

Sada su umirovljenici

I njihov život je spokoj

 

Oni više ne rade

Ali su uvijek spremni pomoći

I kad god treba nekome

Oni su tu, uvijek spremni

 

Umirovljenici su veliki dio

Našeg društva i naših obitelji

Trebamo ih poštovati i cijeniti

Jer su oni dali svoj život za nas

 

Umirovljenici, hvala vam

Za sve što ste učinili

Vi ste naša prošlost i naša budućnost

Hvala vam, dragi umirovljenici”

Iako pjesma možda nema rime ili neke velike “dubine”, pa sliči na recitacije koje znamo vidjeti u udžbenicima naših unuka, potrebno se samo na trenutak podsjetiti da ju je u svega nekoliko sekundi napisala – umjetna inteligencija. Više o toj vrsti tehnologije, možete pročitati u našem tekstu na sljedećoj poveznici.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap