Napokon je odlučeno, susjedima 11 posto veće mirovine!

Jasmina Grgurić Zanze
25. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Susjedni umirovljenici uspjeli su izboriti veće mirovine, a one će, konačno je poznato, kroz redovno, ali i izvanredno usklađivanje rasti ukupno 11 posto. Malo je to manje od onoga čemu su se nadali, ali i dalje veliki pomak u odnosu na dosadašnju mirovinsku praksu.

Pixabay

Tražili su deset posto, nakon skoro godinu dana borbe dobili 11 posto veće mirovine. Epilog je to umirovljeničkih zahtjeva prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Tamošnji umirovljenici žive u teškom siromaštvu, a lani su ostali čak i bez redovnog godišnjeg usklađivanja mirovina. Diglo je to na noge Savez umirovljenika FBiH koji je započeo pregovore s premijerom, zaprijetivši masovnim prosvjedima.

Usklađivanje mirovina našim je susjedima donijelo triput veću povišicu

Vlast je krenula u zakonske izmjene kako bi omogućila povoljniju formulu usklađivanja, ali i izvanredno povećanje mirovina. Savez je tražio da mirovine upravom tim izvanrednim povećanjem rastu 10 posto, no na kraju 11 posto postignuto je kroz oba načina, a starijim građanima je, podsjetimo, isplaćen dvaput i covid dodatak u simboličkim iznosima.

Odlukom Upravnog odbora Zavoda PIO/MIO redovno usklađivanje mirovina u ovoj godini iznosi 7,3 posto, a odlukom Vlade FBiH o izvanrednom usklađivanju mirovine se uvećavaju za 3,50 posto, piše Dnevni avaz.

Dok se redovno usklađivanje isplaćuje od ovoga mjeseca, izvanredno će umirovljenicima biti isplaćeno u srpnju na mirovinama za lipanj. Iz povećanja su izuzete najviše mirovine, dok bi ona minimalna nakon 11 posto povećanja trebala iznositi 424 konvertibilnih maraka, što je oko 1.640 kuna.

Napokon je odlučeno, susjedima 11 posto veće mirovine!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap