Nakon željeznica, evo i aviona: Svi iznad 65 godina imat će besplatne letove iznad Hrvatske

Luka Kalac
1. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Baš poput Hrvatskih željeznica (HŽ), koje to već čine i činit će do kraja godine, i aviokompanije su odlučile pružiti dio svojih pogodnosti umirovljenicima i građanima starijima od 65 godina. Po novome, oni će moći, uz predočenje rješenja o mirovini ili odreska mirovine uz osobnu iskaznicu, besplatno letjeti svim letovima unutar hrvatskog zračnog prostora do kraja godine.

Baš kao što je to i izgledalo u povijesti putovanja, ljudi su se oslanjali na željeznicu, a tek, nakon više od stoljeća kasnije, počeli su komercijalni letovi zrakoplovima. Srećom, ovog puta nije prošlo cijelo stoljeće već samo četiri mjeseca.

Naime, sve aviokompanije koje posluju u Hrvatskoj, po uzoru na Hrvatske željeznice (HŽ), osigurat će besplatne letove unutar zračnog prostora Republike Hrvatske svim umirovljenicima i građanima starijima od 65 godina do kraja 2024. godine.

Podsjećamo kako je od 1. siječnja 2024. godine svim umirovljenicima i građanima starijima od 65 godina, neovisno o njihovom umirovljeničkom statusu, omogućena besplatna vožnja vlakom. Ova pogodnost trajat će do kraja tekuće godine. Više o njoj možete pročitati ovdje.

Nasmiješena žena u plavoj košulji dugih rukava drži ruku muškarca.
Nadamo se da smo vas nasmijali prvoaprilskim tekstovima: Jeste li nasjeli na novu stranku ili besplatne letove?

Ne idu samo Hrvatske željeznice tim stopama

Inače, za besplatnu vožnju vlakovima Hrvatskih željeznica bilo je potrebno predočiti rješenje o mirovini ili odrezak mirovine uz osobnu iskaznicu do 15. siječnja 2024. godine, ali taj rok je, malo prije isteka tog datum, bio prolongiran. Iako tako nisu iskomunicirali u samom početku, umirovljenici i građani stariji od 65 godina su istekom tog datuma i dalje mogli ostvariti besplatnu vožnju vlakom uz predočenje rješenja o mirovini ili odreska mirovine uz osobnu iskaznicu.

Iako je spomenuti rok prolongiran, i dalje se preporučuje izrada pametnu karticu, kao i profila, za što će morati sveukupno izdvojiti 2,65 eura. Kako su rekli iz HŽ-a, u samo prva dva mjeseca ostvareno je više od 172.400 putovanja diljem Hrvatske. Riječ je o gotovo 100.000 više nego u veljači i sa sigurnošću se može reći kako umirovljenici i građani stariji od 65 godina itekako koriste ovu pogodnost.

vlak na Glavnom kolodovoru
Umirovljenici i stariji od 65 besplatno se vozili vlakom 172.400 puta: HŽ pomaknuo rok za vožnju bez profila

Evo što morate učiniti kako biste mogli besplatno letjeti

Srećom, ovim stopama kreću i aviokompanije koju posluju u Hrvatskoj. Zahvaljujući ovoj odluci, umirovljenici i svi građani stariji od 65 godina moći će besplatno putovati i zrakoplovom do kraja 2024.godine. Imajte na umu kako se ova novost odnosi samo na letove unutar zračnog prostora Republike Hrvatske. Tako primjerice ako biste kao umirovljenik sjeli u novi borbeni Rafal koji uskoro stiže, moći ćete njime besplatno letjeti sve dok ste u hrvatskom zračnom prostoru.

Sve do pojačanog dolaska turista početkom turističke sezone, umirovljenici i građani stariji od 65 godina moći će letjeti zrakoplovima, uz predočenje rješenja o mirovini ili odreska mirovine uz osobnu iskaznicu do 15. svibnja 2024. godine.

Nakon toga, ova skupina građanki i građana morat će, baš kao i za besplatnu vožnju HŽ-om, izraditi pametnu karticu koja će ih stajati 5,39 centi. Do tada, umirovljenici i građani stariji od 65 godina mogu uživati u letovima avionom. Iz jedne od aviokompanija su nam otkrili kako će više informacija o izradi pametne kartice, kao i o njenoj cijeni, otkriti 2. travnja ove godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap