Grad Zagreb odgovorio o maskama za umirovljenike, ali neka su pitanja zaobišli

Jasmina Grgurić
30. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Nakon što nam se jedan zagrebački umirovljenik požalio na maske koje umirovljenicima Grad Zagreb dijeli putem mjesnih odbora, u smislu da se dobiju samo dvije jednokratne pri čemu mnoge nisu ni podijeljene, odlučili smo provjeriti u gradskoj upravi o čemu se radi. Postavili smo im nekoliko pitanja, no odgovor na neka ipak su zaobišli.

Ilustracija: Unsplash

Nakon što je zagrebački, a potom i nacionalni Stožer civilne zaštite propisao obavezno nošenje maski u javnom prijevozu za sve građane u Hrvatskoj, Grad Zagreb odlučio ih je besplatno podijeliti i zdravstveno i financijski najugroženijim građanima, umirovljenicima. Maske se od prošlog četvrtka dijele starijim građanima putem njihovih mjesnih odbora.

Jednokratne su, a dobiju se samo dvije

Inicijativa je pohvalna, no umirovljenici imaju pritužbu na kvalitetu i količinu maski. Naime, jednokratne su, što znači da se mogu koristiti svega nekoliko sati, nakon čega su spremne za smeće. Isto tako, dobiju se samo dvije.

Jedan Zagrepčanin javio nam je da je maske podigla njegova supruga uz predočenje i evidenciju podataka.

Umirovljenik se požalio na Bandićeve maske: "Jednokratne su, služe samo propagandi"

“Supruzi su rekli da nema nikakvih uputa o tome hoće li se maske dijeliti svaki dan ili ne, kao i da je puno maski ostalo nepodijeljeno jer se ljudi nisu odazvali, ali da joj unatoč tome ne mogu dodijeliti po još dvije maske jer se o tome vodi stroga evidencija. Supruga je dan ranije uz predočenje osobnih iskaznica i upisa u listu, podigla one koje nam pripadaju” – požalio nam se umirovljenik.

U tri dana podijeli samo petinu osigurane količine

Odlučili smo stoga u gradskoj upravi doznati o čemu se točno radi. Odgovori su nam stigli isti dan, ali ne na sva pitanja. Grad Zagreb pitali smo koja je vrijednost maski i kako su nabavljene, ima li i onih višekratnih ili su sve jednokratne te mogu li umirovljenici dobiti više od dva komada ukoliko ostane nepodijeljenih količina. Na ta pitanja nismo dobili odgovor, ali dobili smo na slijedeća, iz kojih je vidljivo da je u prva tri dana umirovljenicima podijeljena tek petina maski.

“Grad Zagreb organizirao je podjelu zaštitnih maski za osobe starije dobi u 218 sjedišta mjesnih odbora i to svaki dan osim nedjeljom. Za tu namjenu zasad je osigurano i mjesnim odborima distribuirano 250.000 maski, a građani ih mogu preuzeti do kada postoji interes. Od četvrtka 25. lipnja u 12 sati do subote 27. lipnja u 20 sati podijeljeno je ukupno 57.374 maske” – odgovorili su nam iz gradskog ureda za mjesnu samoupravu.

Grad Zagreb odgovorio o maskama za umirovljenike, ali neka su pitanja zaobišli
Share via
Copy link
Powered by Social Snap