Naknada za ugrožene kupce energenata i dalje 70 eura, cijene struje, plina i toplinarstva ostaju iste

Jasmina Grgurić Zanze
14. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Vlada je sve do 30. rujna produžila naknadu za ugrožene kupce energenata u iznosu od 70 eura. Takozvane vaučere dobiva deset kategorija građana, među kojima su korisnici osobne invalidnine te nacionalne naknade za starije osobe. Tim iznosom mogu podmirivati troškove struje, plina i toplinske energije. Premijer Andrej Plenković potvrdio je na današnjoj sjednici Vlade da se neće mijenjati ni cijene energenata.

Foto: Unsplash

Cijene struje, plina i toplinske energije ostaju iste do kraja rujna. Isto tako, naknada za ugrožene kupce energenata i dalje će se isplaćivati u iznosu od 70 eura, potvrdio je danas premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Podsjetimo, Vlada je u jeku inflacije naknadu povećala s 26,54 eura na 70 eura, a mjera je vrijedila do 31. ožujka.

Vaučeri za struju do 30. rujna po 70 eura

– Naknada za troškove energije od 1. travnja do 30. rujna vrijedna je 23 milijuna eura, a odnosi se na skupinu ugroženih kupaca energenata. Riječ je o 80.000 građana koji imaju pravo na podmirivanje troškova struje, plina i toplinske energije. Naknada će i dalje iznositi 70 eura, kazao je Plenković.

Takozvane vaučere za struju dobiva deset kategorija građana. Među njima su i korisnici osobne invalidnine te korisnici nacionalne naknade za starije osobe čiji će se broj uvelike povećati. Kako ostvariti pravo na 70 eura naknade, možete pročitati u ovom tekstu.

Zadržane cijene struje, plina i toplinske energije

Više od pola milijardi eura, točnije 503 milijuna eura, vrijedi ovaj novi, šesti po redu Vladin paket pomoći građanima u jeku inflacije. Najveći dio toga iznosa osiguran je za održavanje cijena energenata. Samo za struju izdvojen je 231 milijun eura, a cijena struje će prema današnjoj odluci Vlade ostati ista. Mjera vrijedi od 1. travnja do 30. rujna. Cijena za kućanstva ostaje 59 eura po Megavatsatu do 3.000 Kilovatsati, a 88 eura iznad 3.000 Kilovatsati.

Podešavanje radijatora
Vaučeri za struju od 70 eura stizat će do kraja ožujka, evo koliko građana ih koristi

Država, kaže premijer, štiti građane od poskupljenja struje, a štiti i javni i državni sektor koji će plaćati i dalje 62 eura po Megavatsatu, što se odnosi na domove za starije osobe, vrtiće, škole, knjižnice, muzeje, fakultete i ostale ustanove. Ista ostaje i cijena plina, potvrđeno je danas na Vladi. Država će isplatiti nadoknadu Hrvatskoj Elektroprivredi za osiguranje zaliha plina, kaže premijer, i za kućanstva i za javni i neprofitni sektor te nadoknaditi moguće gubitke.

Isto vrijedi i za toplinsku energiju čija se cijena također neće mijenjati, za što je osigurano 108 milijuna eura. Riječ je o 159.000 kupaca u Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i još nekolicini gradova sa sustavom toplinske energije.

Ostaje i zaštićena cijena 30 proizvoda, kazao je premijer, a inflacijski je paket težak 114 milijuna eura. Donesena je i odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja zbog ublažavanja posljedica rasta troškova života umirovljenicima, o čemu više možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap