Najveći skok rada u mirovini: Zaposlilo se gotovo tisuću novih umirovljenika!

Jasmina Grgurić Zanze
11. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Sve je više umirovljenika koji se zapošljavaju na pola radnog vremena uz mirovinu. Dok smo u ožujku prekoračili brojku od 20 tisuća, u travnju ih je posao našlo još gotovo tisuću više. Najviše ih radi u trgovini te stručnim djelatnostima, a za očekivati je da će turistička sezona dodatno ubrzati trend rada u mirovini.

Foto: Rawpixel

Do polovine radnog vremena u mirovini je krajem travnja zaposlen bio 21.031 umirovljenik. Gotovo je to tisuću više nego mjesec dana ranije, kada ih je radilo 20.270 što je dosad najveći zabilježeni skok. Za očekivati je da će se trend nastaviti, posebice s dolaskom turističke sezone.

Trgovina kao glavna branša rada u mirovini

Najviše rade umirovljenici u starosnoj mirovini, njih 12.867, dok ih je 4.772 u prijevremenoj mirovini. Mogućnost zapošljavanja do polovine radnog vremena zasad koristi samo 583 korisnika obiteljske mirovine. Rade i oni “povlašteni”, 1.055 umirovljenih branitelja i 1.754 vojnika, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Umirovljenica: "Radila sam dva mjeseca, ubila se od posla za 1.800 kuna"

A gdje to umirovljenici najviše rade? Na prvom mjestu je trgovina u kojoj je zaposleno više od tri tisuće umirovljenika. Slijede stručne i znanstvene djelatnosti gdje ih je nešto manje od tri tisuće, a oko dvije i pol tisuće posao je pronašlo u prerađivačkoj industriji, dok je s oko dvije tisuće umirovljenika na četvrtom mjestu građevinarstvo.

Na tim su poslovima najviše zaposleni starosni umirovljenici, dok su kod prijevremenih četvrto mjesto, umjesto građevine, zauzele administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti. Dakle, dok stariji rade na fizičkim zanimanja, mlađi nastavljaju uredske poslove.

Branitelji i vojnici najviše rade u administraciji

Upravo na takvim poslovima najviše rade i umirovljeni prema posebnim propisima. Najviše zaposlenih nekadašnjih branitelja i vojnika je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, dok je građevina na drugom mjestu. Kod branitelja slijedi trgovina, a potom poslovi u prijevozu i skladištenju. Kod vojnika, uz prijevoz i skladištenje aktualan je i rad u prerađivačkoj industriji.

Čak 74 posto umirovljenika radi jer im fali novca, zaposleni na slabo plaćenim poslovima

Zanimljiv je i drugačiji izbor poslova među umirovljenicima u obiteljskoj mirovini. Njih je najviše u  djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, zatim trgovini te na kraju u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i prerađivačkoj industriji.

Inače, u turističkim djelatnostima zasad je manje od tisuću zaposlenih umirovljenika, no ta će brojka sasvim sigurno rasti s dolaskom turističke predsezone i sezone u kojoj će i stariji građani pokušati zaraditi koju kunu više.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap