Najstariji čovjek prema Guinnessovoj knjizi rekorda: Otkrio nikad jednostavniju tajnu dugovječnosti

Luka Kalac
11. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Nekadašnji službenik Britanske kraljevske pošte John Tinniswood iz Southporta navršio je 111 godina i 228 dana. Upravo je zbog toga, u Guinnessovoj knjizi rekorda, proglašen najstarijim čovjekom na svijetu. Rođen je prije početka Prvog svjetskog rata, iza sebe ima brak i potomstvo. U međuvremenu je postao udovac, ali u životu ga i dalje vesele jednostavne i male stvari, poput najdražeg mu obroka, ribe i prženih krumpirića.

John Tinniswood je, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, trenutno najstariji živući čovjek na svijetu.

John Tinniswood | Foto; Screenshot Facebook / Guinness World Records

Jedan dugovječni Britanac službeno je proglašen najstarijim muškarcem na svijetu. Njegovo ime je John Tinniswood i proživio je 111 godina i 228 dana. Potvrđeno je kako je trenutno, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najstariji čovjek.

– To mi ne predstavlja nikakvu razliku. Prihvaćam to onako kako jest, izjavio je John Tinniswood nakon što je saznao da je službeno najstariji čovjek na svijetu, prema pisanju portala mirror.co.uk.

Rođen je za prije početka Prvog svjetskog rata

Gospodin Tinniswood je rođen u Liverpoolu 26. kolovoza 1912. i danas živi u staračkom domu u Southportu. Svoju suprugu Blodwen je upoznao za vrijeme Drugog svjetskog rata s kojom se vjenčao 1942. godine. Nažalost, Tinniswood je postao udovac jer je njegova supruga preminula 1986. godine, nakon 44 godine braka. Svoj brak su okrunili rođenjem kćeri Susan 1943. godine.

Tinniswood se umirovio 1972. godine, a svoj radni vijek proveo je u Britanskoj kraljevskoj pošti tijekom 2. svjetskog rata. Kasnije je bio računovođa za Shell & BP. S čitateljima je podijelio svoje mišljenje, kako piše mirror.co.uk, o tome koliko su se vremena promijenila u tih 111 godina.

– Svijet se, na svoj način, uvijek mijenja. To je neka vrsta trajnog iskustva. Postaje malo bolje, ali još ne toliko. Ide pravim putem, dodao je.

Tajna njegove dugovječnosti

Tinniswood, poznatiji kao najstariji živući čovjek, rođen je iste godine kada je Titanic potonuo. Tajna njegove dugovječnosti je, prema njegovim riječima, samo sreća.

– Ili živite dugo ili živite kratko. Po tom pitanju ne možete mnogo učiniti, tvrdi Tiniswood.

John ne vjeruje da se to svodi na bilo kakav specifičan životni izbor:

– Jedem ono što mi daju, kao i svi ostali. Nemam poseban plan prehrane, istaknuo je gospodin Tinniswood koji je, poput pravog Britanca, izdvojio ribu i pržene krumpiriće kao svoj omiljeni obrok petkom.

Tinniswoodov savjet mladima

Tim koji stoji iza Guinnessovih svjetskih rekordera je gospodinu Tinniswoodu uručio certifikat 4. travnja u domu za starije u kojem on trenutno prebiva. A da s godinama dolazi mudrost, dokazao je i Tinniswood odgovorom na pitanje što bi savjetovao mlađim generacijama.

– Pustite ih da sami kroje svoj put u svijetu. Svi smo različiti na različite načine, zaključio je 111-godišnji Britanac.

Podsjećamo kako je najstariji čovjek znan svjetskoj javnosti Jiroemon Kimura iz Japana, koji je doživio 116 godina i 54 dana. Rođen je 1897., a umro je 2013. Najstarija živuća žena na svijetu i ukupno najstarija živuća osoba je Španjolka Maria Branyas Morera, koja je nedavno proslavila 117. rođendan.

Stručni tim iza svega

Dokaze o najstarijem živućem čovjeku ispitali su viši konzultant Guinnessove knjige rekorda za gerontologiju, Robert Young, i Gerontološka istraživačka grupa.

Nedavno smo pisali i o smrti donedavno najstarijeg čovjeka na svijetu koji je preminuo sa gotovo 115 godina. Riječ je bila o Venezuelanacu imena Juan Vicente Perez Mora koji je u svibnju 2022. godine proglašen najstarijim živućim čovjekom na svijetu. Više o njemu pročitajte ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap