Najstarije socijalno naselje: Stanarina je 88 centi godišnje i tri molitve na dan

Josip Mihaljević
1. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Njemački grad Augsburg može se pohvaliti s najstarijim socijalnim naseljem na svijetu gdje godišnja stanarina iznosi manje od jednog eura, ali stanovnici moraju tri puta na dan moliti za utemeljitelja naselja. Tu se ništa nije promijenilo već 500 godina, a u naselju živi podosta siromašnih umirovljenika.

fuggerei

Foto: Fuggerei u Augsburgu | Youtube screenshot

Naselje Fuggerei dio je njemačkog grada Augsburga, a oni koji tamo žive plaćaju godišnju stanarinu od 88 centi. Dodatno, moraju se tri puta pomoliti za utemeljitelja naselja, trgovca Jakoba Fuggera koji je naselje utemeljio 1521. godine. Naselje nije baš veliko, tamo je 67 kuća i 142 stana koja pružaju krov nad glavom za oko 150 siromašnih ljudi, piše dw.com.

Umirovljenica: “Na Badnjak sam dobila vijest da ću ovdje dobiti stan”

[FOTO + VIDEO] Francuska gradi selo u kojem će živjeti osobe oboljele od Alzheimera

Najstarije socijalno naselje na svijetu u srcu grada velika je turistička atrakcija, a prihodima od turista financira se život stanara. No, stanovnici moraju ispuniti više uvjeta koje je utvrdio osnivač. U starinskim “kućama za siromašne” primaju nadničare ili obrtnike koji su malo zarađivali. Oni su u svom poslu morali biti časni i truditi se oko zaposlenja – prosjaci nemaju nikakve šanse. Fugger je smatrao kako se o njima trebaju brinuti grad i crkva. Također, stanovnici moraju biti iz Augsburga, moraju biti katolici i tri puta na dan moliti za spas duše utemeljitelja.

Stanarina je nekoć iznosila jedan rajnski gulden, a danas samo 88 centi godišnje. U kućama za siromašne ima i mlađih stanara, poput samohrane majke Noel Guobadia koja je tamo od tinejdžerskih dana. No, većina su stariji građani, poput umirovljenice Ilone Barber (71) koja je u Fuggereiju završila zbog male mirovine:

“Na Badnjak sam dobila vijest da ću ovdje dobiti stan. To je za mene bio božićni poklon”, poručila je za Deutsche Welle.

Danas tamo živi sa svojim kućnim ljubimcima i velik je uzor starijima. Za susjede obavlja sitne zadaće, organizira gledanje filmova, a angažirana je oko dolaska turista:

“Cijenim solidarnost, zajedništvo koje ovdje vlada. I naravno činjenicu da ne moram razmišljati o svakom pfeningu koji trošim”, poručila je umirovljenica.

Uzor za druga socijalna naselja?

Za stanovnike se brinu i dvije socijalne radnice, koje im pomažu oko birokracije, prijava i odjava na zdravstveno osiguranja i slično. Ove godine slave 500. rođendan, a glasnogovornica Zaklade Fugger Astrid Gabler kaže da je njihovo naselje uzor za buduća socijalna naselja po cijelom svijetu:

“Jakob Fugger je ovdje stvorio jedan model. Želimo da u budućnosti svuda u svijetu nastanu ovakva socijalna naselja”, poručila je za Deutsche Welle.

No, napominje kako treba voditi i o lokalnim uvjetima i običajima u drugim dijelovima svijeta. Možda drugim naseljima neće biti potreban uvjet da stanari budu dio neke određene religije, dodaje.

Ipak, Fuggerei je i zbog tradicije i zbog činjenice da se ipak nalaze u bogatoj europskoj zemlji vrlo vjerojatno iznimka, a ne pravilo.

Najstarije socijalno naselje: Stanarina je 88 centi godišnje i tri molitve na dan
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap