[FOTO + VIDEO] Francuska gradi selo u kojem će živjeti osobe oboljele od Alzheimera

Jasmina Grgurić Zanze
1. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Do kraja iduće godine, 120 osoba oboljelih od Alzheimera novo mjesto za život pronaći će u vlastitom selu na jugozapadu Francuske. Riječ je o malenom gradiću, prepunom zelenila, posebno osmišljenom za one koji pate od ove bolesti. Izvrsna je to alternativa za zatvorene odjele u domovima za starije i nemoćne te bolnice. Na ovaj način živjet će sigurno, ali slobodno uz obavljanje raznih svakodnevnih aktivnosti.

Snimak zaslona: Youtube

Prostorno planiranje francuskog sela za oboljele od Alzheimera počiva na konceptu njihova sigurna življenja, daleko od izolacije, usamljenosti i ustaljenih nametnutih standarda brige i skrbi o dementnim osobama. Slično Alzheimerovo selo već postoji u Nizozemskoj i ono predstavlja za sada najbolju alternativu življenja u kućnom okruženju, s otvorenim ulicama, kafićima, parkom… Tu je i stručno osoblje koje oboljelima uskače u pomoć kada im je to potrebno, noseći obično odjeću umjesto one uniformirane.

Riječ je o otvorenom selu smještenom u blizini francuskog grada Dax uz obalu, a zeleni prostori s klupama za sjedenje, druženje i razgovor svakako su njegov najljepši dio. Stanovnici u svom malenom gradiću imaju naravno i supermarket, knjižnicu, dvoranu, frizerski salon i restorane.

Čitav prostor okružen je stazama na način da se “pacijenti” ne mogu izgubiti ili doći u opasnost, a da pritom nema vidljivih ograda kako se ne bi osjećali kao u kavezu. Namjera je da oni žive normalan život u stvarnom okruženju, radije nego da su u domovima za starije i bolnicama.

Naravno, u svom selu imat će terapije i razne planirane aktivnosti kako se ne bi osjećali izolirano, pri čemu će svi stručnjaci i istraživači nositi običnu odjeću. Oboljelima od Alzheimera društvo će praviti i specijalno trenirani – psi.

Snimak zaslona: Youtube

kuca
Kuće od 25 tisuća kuna: Izvrsna ideja za umirovljeničke komune

Sama činjenica da će obavljati svoje redovne aktivnosti i radnje, poput kupovine i odlaska na kavu, već je određeni oblik terapije.

Inače, ovo mjesto proteže se na 7.500 četvornih metara, ima smještajni kapacitet za 120 osoba, čak stotinu njegovatelja i 12 volontera te tim znanstvenih istraživača koji bi živjeli u selu za oboljele od Alzheimera. Selo podsjeća na ona srednjovjekovna francuska, pri čemu će biti podijeljeno na četiri susjedstva, svaka sa svojim objektima. U ovoj ugodnoj zajednici žitelji će imati prilike i raditi na zemlji i uređenju okoliša.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap