Najstarije osobe s najviše preferencijalnih glasova: Nema ih puno, a evo tko su

Ana Kanazir
18. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Na parlamentarnim izborima jučer se moglo glasati za stranke koje birači žele vidjeti u 11. sazivu Hrvatskog sabora, a osim za stranke, birači su mogli preferencijalno glasati, odnosno odabrati pojedinog kandidata. Na raznim listama u raznim izbornim jedinicama se tako pronašlo više od 2.000 kandidata različite dobi. Neki od njih su stariji od 70 godina, dok je najstariji kandidat na listi bio 95-godišnji Stjepan Jimmy Stanić za kojeg se moglo glasati u 1. izbornoj jedinici, a dobio je samo 0,95 posto glasova pa neće ući u Sabor. S druge strane, najstarija osoba koja, prema trenutnim rezultatima, može ući u Sabor je Veselko Gabričević koji ima 75 godine.

sabor

Foto: Youtube screenshot

Na jučerašnjim izborima je na birališta izašlo više od 62 posto građana. Poznato je kako je najviše mandata osvojio HDZ, dok Umirovljenici zajedno nisu dobili ni jedan mandat za ulazak u Sabor, o čemu smo pisali i ovdje. Ipak, na listama je bilo i nekoliko kandidata starijih od 65 godina, od kojih bi neki mogli grijati klupe u 11. sazivu Sabora. Najstarijih kandidata tako nije mnogo, a treba vidjeti i hoće li pristati na svoju novu ulogu.

Kutija s natpisom izbori 2024.
Građani su rekli svoje: HDZ dobio 61 mandat, a Umirovljenici zajedno nisu prešli izborni prag

Ističe se jedan najdugovječniji kandidat

Osim što je poznato koje su stranke dobile koliko mandata, poznato je i koji su kandidati dobili najviše glasova birača po izbornim jedinicama, takozvanih preferencijalnih glasova. Jednostavnim guglanjem se lako može saznati i njihova dob. Najstarija osoba koja bi, prema sadašnjim rezultatima, mogla ući u Sabor je Veselko Gabričević.

On je dobio manje od jedan posto preferencijalnih glasova, ali ima šanse ući u Sabor. Naime, iako u Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor stoji da se preferirani glasovi za pojedine kandidate uvažavaju ako broj preferiranih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista, u Zakonu se ističe da ako nije izabrano zastupnika koliko mandata pripada pojedinoj listi, na preostala mjesta na toj listi određuju se zastupnici po redoslijedu na listi. To se dogodilo s listom HDZ-a i partnera u sedmoj izbornoj jedinici pa je tako Gabričević s 0,22 posto preferencijalnih glasova dobio mogućnost ulaska u Sabor jer je na listi bio šesti, a na popis za Sabor je s te liste ušlo prvih sedmero kandidata koji su navedeni na listi.

Sigurno je kako je najdugovječniji kandidat koji ulazi u Sabor Furio Radin. On je bio u svakom sazivu saboru od samostalnosti Hrvatske, a sada je na izborima jedva dobio dovoljan broj glasova da uđe u Sabor. Na njegovu sreću, karte su se tako posložile pa će u još jednom mandatu zastupati talijansku nacionalnu manjinu. On ima 73 godina. Osim njega, najviše preferencijalnih glasova je dobila Katarina Kruhonja koja ima 74 godine, a koja je bila u 4. izbornoj jedinici kandidatkinja Možemo!, Hoćemo pravedno. Tu je i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Veselko Gabričević koji ima 75 godina.

Jimmy Stanić nije oduševio birače

Josip Jurčević je znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i profesor na Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu koji ima 72 godine, a bio je na listi Domovinskog pokreta u sedmoj jedinici. On je prešao prag pa ćemo i njega možda imati priliku gledati u Saboru. Naime, kandidati koji imaju najviše preferencijalnih glasova, više od 10 posto, mogu i odlučiti da ne žele biti zastupnici u Saboru i u tom slučaju na njihovo mjesto dolazi drugi kandidat s liste.

Iako nije prošao dalje, poznati pjevač Jimmy Stanić je također bio kandidat na listi Domovinskog pokreta u 1. izbornoj jedinici. Nažalost, dobio je samo 0,95 posto preferencijalnih glasova pa ne ulazi u Sabor. Da je ušao, on bi definitivno bio najstariji zastupnik sa svojih 95 godina, a odmah iza njega bi bila Justina Kordiš, ali njezina stranka nije prešla izborni prag.

Kako ste vi zadovoljni rezultatima izbora možete nam otkriti u anketi ispod:

Jeste li zadovoljni rezultatima izbora?

Copy link
Powered by Social Snap