Najbolji tulum u gradu: Tomašević posjetio umirovljenike koji su predstavili svoje vještine i dobro se zabavili

Milan Dalmacija
30. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, u centru Zagreba je organiziran 19. Gerontološki tulum. Na njemu su umirovljenici pokazali svoje rukotvorine, ali i plesne vještine, a svi su se dobro zabavili. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pozdravio je okupljene i poručio kako je ovo najbolji tulum u gradu.

Brojni umirovljenici došli su na druženje, zabavu, ali i da vide čime se njihovi vršnjaci bave. | Foto: Mirovina.hr

Nakon dvogodišnje stanke zbog epidemije koronavirusa, uoči Međunarodnog dana starijih osoba, Grad Zagreb je na Strossmayerovu trgu organizirao 19. Gerontološki tulum. Bila je to prilika da umirovljenici iz Domova za starije osobe te brojnih udruga koji djeluju u Zagrebu, pokažu svu raskoš svog talenta kroz brojne radove, proizvode i slastice kojima su obilovali štandovi.

Udruga invalida rada Zagreb proslavila 56. obljetnicu: Predsjednica upozorila da nije svaka invalidnost vidljiva

Naravno, organiziran je i bogat zabavni program na kojem su nastupile mažoretkinje treće životne dobi, brojne plesne skupine, a bilo je i folklora. Sve je svojim latino izričajem upotpunio Željko Krušlin Kruška. No, prije reda plesa i reda glazbe, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pozdravio je sve okupljene.

– Prije točno tjedan dana sam bio u Domu za starije Trnje. Tada sam rekao i reći ću to ovdje: Dd svih protokolarnih aktivnosti, najviše volim doći među starije osobe, među starije Zagrepčane, umirovljenike, penziće i penzićke. To kažem od srca i potrudit ću se posjetiti sve domove za starije i obići što više ovakvih aktivnosti koje organizirate i u kojima sudjelujete.Drago mi je da mogu biti dio ove sad već duge tradicije. Rekli smo da ćemo zadržati sve dobre programe za starije osobe u Gradu Zagrebu i dapače, želimo ih unaprijediti. Želimo unaprijediti socijalne, obrazovne, rekreativne i zdravstvene programe. To svake godine radimo, radit ćemo još i više, poručio je gradonačelnik, kojeg su umirovljenici počastili pljeskom.

Istaknuo je da je, prema najnovijim statističkim podacima, svaki peti stanovnik Zagreba osoba starija od 65 godina. Uz to, podsjetio je da su zbog epidemije upravo starije osobe bile najviše pogođene, što bolešću, što time da su morale biti izolirane i nisu se mogle družiti niti obavljati svoje svakodnevne i hobističke aktivnosti.

– Vi ste oni koji ste izgradili ovaj grad. Na nama mlađima je da imate dostojnu skrb i dostojan život, jer to je minimum zahvalnosti koju smo vam mi dužni kao Zagrepčani i Zagrepčane. Za kraj ću vam reći još jednom: Sretan vam međunarodni dan starijih osoba. Želim vam da budete aktivni, zdravi i radosni. I to troje, zapamtite, uvijek ide zajedno, poručio je Tomašević, otvorivši tako, kako je sam rekao, “najbolji tulum u gradu”.

Aktivnosti ne manjka

Kiša je prestala padati neposredno uoči početka Geronotološkog tuluma, pa su se zagrebački “penzići i penzićke” mogli rasplesati ili zapjevati Kruškine hitove. Na štandovima su ih čekale rukotvorine članova brojnih udruga i korisnika gradskih domova za starije osobe. Bilo je i kolača, izrađenih vrijednim rukama, po tradicijskim receptima.

– U zajednici to jako puno znači, jer ne bi vjerovali koliko umirovljenici još mogu dati od sebe, premda su ih svi otpisali. To su ljudi puni duha, puno im znači to druženje i kreativni su. Stvore nešto svojim rukama što mogu pokloniti. Znate kakve su mirovine, ne mogu kupovati poklone, a to su stvarno unikatni radovi, rekla je Mirjana Novačić, predsjednica podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske sa zagrebačke Peščenice, ispred štanda na kojem su bili izložena djela u tehnici dekupaža, slikarije na staklu, licitarska srca i još štošta.

Tomaševićeve lijepe želje, odnosno aktivnost, zdravlje i radost prikazali su svojim radovima i brojni korisnici zagrebačkih domova u kojima toga, po viđenome, ne manjka, a očito je da im i puno znače

– Ovdje smo predstavili naše aktivnosti koje se u domu odvijaju svakodnevno. Vježbanje, zbor, kreativne radionice… Ovdje je samo mali dio onog što korisnici rade na radionicama. Imamo nordijsko hodanje, literarne radionice, za svakoga ponešto. Nastojimo animirati redovito korisnike da se uključe u radionicu, a nastojimo postići psihološku integraciju, da im olakšamo život u Domu. Ja sam inače volonterka i isključivo s korisnicima radim od 9 do 12 sati. Popričamo, rame za plakanje, topli zagrljaj i tako, opisala nam je Senka Erdelja iz Doma za starije osobe Sveti Josip.

Zdravlje u kući

Pritom je nabrojala sve aktivnosti kojima se umirovljenici bave: ples, stolni tenis, šah, kartanje, likovne, kreativne, literarne radionice, zbor, izrada nakita i ukrasa. Dodala je da teže pokretni korisnici imaju svakodnevne vježbe i radionice s fizioterapeutom, na polustacionaru se održavaju kreativne vježbe, kao i na odjelu za demenciju. A da je, uz aktivnost, važno ostati i zdrav, pokazala je Udruga fizioterapeuta u kući.

pučka pravobraniteljica tena
Međunarodni dan starijih osoba: Pučka pravobraniteljica upozorava na ugovore o dosmrtnom uzdržavanju

– Djelujemo na način da poboljšamo kvalitetu života osobama starije dobi, osobama s invaliditetom i braniteljima. Naši fizioterapeuti aktivno rade postupke fizikalne terapije u kući pacijenta, u zajednici, gdje god se pacijent nalazio. Ugovoreni smo s HZZO-om, imamo izvrsne partnerske odnose s Ministarstvom zdravstva. Mi smo spona između bolnice i kada pacijent odlazi doma, mi smo ti koji dolazimo u kuću pacijenta i radimo na rehabilitaciji, objasnila je predsjednica udruge, Renata Deduš.

Za fizioterapiju u kući potrebno je, ističe Deduš, obratiti se svom liječniku obiteljske medicine i po preporuci specijalista, fizijatra, kirurga ili ortopeda, ovisno o dijagnozi, moguće je dobiti takav tretman. Istina, i za to je potrebno ponekad čekati, ali zadovoljstvo je, ističe predsjednica udruge, obostrano.

A zadovoljstvo na licima umirovljenika nije se moglo skriti. Oduševljeni što je Grad, iako važnom prigodom, organizirao ovakvo događanje, prolazili su od štanda do štanda, divili se rukotvorinama svojih vršnjaka i raspitivali se o važnim informacijama. Ako ne bude nikakvih nepredviđenih okolnosti, sljedeći Gerontološki tulum će se održati otprilike u isto vrijeme po jubilarni 20. put. Tad ćemo vidjeti što su nam novog spremili penzići i penzićke Grada Zagreba.

Copy link
Powered by Social Snap