Nagrađena za pošten rad i marljivost: Jagoda više nikada neće platiti ni kunu za svoju klupu na tržnici

Jelena Ratko
4. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Ove godine certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka” dodijeljen je za ukupno 71 OPG, a na dodjeli je uručeno i posebno priznanje 81-godišnjoj Jagodi Šaravanji. Za predan rad, 81-godišnjakinja dobila je besplatni najam klupe na tržnici na kojoj već godinama, zajedno s članovima svoje obitelji, prodaje svoje proizvode.

Foto: screenshot YouTube

Tržnica Osijek, tvrtka koja u ime Grada Osijeka upravlja osječkim tržnicama, već deset godina dodjeljuje priznanja onim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja samostalno proizvode na području Osječko-baranjske županije. Ove godine certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka” dodijeljen je za ukupno 71 OPG, a na dodjeli je uručeno i posebno priznanje 81-godišnjoj Jagodi Šaravanji.

Najvjernijoj prodavačici ekoloških poljoprivrednih proizvoda, osamdesetjednogodišnjoj Jagodi Šaravanji, gradonačelnik Ivan Vrkić uz certifikat je omogućio i doživotni besplatni najam klupe na gornjogradskoj tržnici, prenosi Glas Slavonije. Jagoda je u zakupu štanda na glavnoj osječkoj tržnici od 1982. godine, a u radu joj pomažu suprug Milan, sin i četvero odrasle unučadi.

“Radni ritual je takav da smo svako poslijepodne, ‘osim sveca i blagdana’, na imanju, održavamo ga i ubiremo ono što ćemo sutradan ponuditi na tržnici”, rekla je Šaravanja okupljenim novinarima. Dodala je i kako joj je žao što mladi odlaze iz Hrvatske jer se, prema njezinu mišljenju, ako se pošteno radi i u nas može lijepo živjeti.

“Drago mi je što još jednom čujem izjavu da oni koji rade od svoga rada mogu pristojno i živjeti. Ali i na nama je odgovornima da stvorimo uvjete u kojima ćemo proizvođačima omogućiti da proizvedeno mogu i prodati”, rekao je gradonačelnik Vrkić, uz ponovljeno obećanje kako Jagoda Šaravanja neće više nikada platiti ni kunu za svoju klupu.

Gospođa Jagoda rođena je u Čitluku, a doselila se potkraj 50-ih godina u Osijek. U siječnju je sa suprugom Milanom obilježila 60 godina braka. Suprug joj je najvjernija podrška u svemu. Prisjeća se kako su svojevremeno imali i do tisuća stabala voća, nekada su imali i plasteničku proizvodnju.

“No sada je sva proizvodnja na otvorenome, pod vedrim nebom”, kaže umirovljenik Milan Šaravanja koji je dio 40-godišnjeg staža zaradio u Hrvatskim željeznicama. Supruga mu, pak, nikada imala stalno zaposlenje. Poljoprivrednom proizvodnjom bave se od početka osamdesetih godina.

​Od kada je (novo)uređena tržnica na Gajevom trgu, njihova je klupa za prodaju na istom mjestu. Prodavači s okolnih štandova potvrđuju kako su Jagoda i Milan vrijedni ljudi, da su uvijek spremni pružiti pomoć i, što je najvažnije, imaju kvalitetnu robu.

Copy link
Powered by Social Snap