Nagli pad temperatura: Mnoge veseli “zločesta ciklona” koja dolazi za vikend

Jelena Ratko
22. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Ciklona će doći u subotu navečer, pa će kiše biti najviše u noći na nedjelju. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme te obilna količina kiše. U nedjelju slijedi ozbiljan pad temperature. Stariji ljudi uglavnom se tome vesele.

Foto: DHMZ

Nakon dugog toplog ljeta, koje je tijekom ovoga tjedna eskaliralo s visokim temperaturama koje su prelazile 30 stupnjava, dolazi zahlađenje. Ono, vjerojatno, neće dugo potrajati, no mnogi mu se vesele, s obzirom na to da im “pasje vrućine” posljednjih nekoliko dana “otežavaju disanje”.

“Tako zločestu ciklonu kakva stiže u nedjelju nismo imali unazad najmanje 10 godina. Ako se baš jako naljuti, osim pljuštanja i pristojnog hlađenja, mogla bi i probuditi jadransko čudovište.”, napisala je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar na svom Twitteru.

U petak će još uvijek prevladavati sunčano i vruće, ali mogući su mjestimični pljuskovi. Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, za vikend će biti nešto oblačnije uz češću kišu, pljuskove i grmljavinu.

“Zločesta ciklona” dolazi u subotu navečer, pa će kiše biti najviše u noći sa subote na nedjelju. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme te obilna količina kiše, ponajprije na sjevernom Jadranu.

Foto: DHMZ

Vjetar će na kopnu biti slab, a u nedjelju umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će jugozapadnjak u subotu okrenuti na jugo, dok će u nedjelju na sjevernom Jadranu zapuhati jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima.

“Nemam zdravstvenih problema zbog vrućine jer ne izlazim iz kuće, niti smijem na plažu, ali da sam vani, sigurno bih imao”, komentira umirovljenik Goran koji tvrdi kako jedva čeka kišu.

Za nedjelju meteorolozi predviđaju osjetan pad temperature. Norveška vremenska prognoza potvrđuje DHMZ-ove najave. Za nedjelju najavljuju pad temperature i do 13 stupnjeva, a predviđaju da će se ista popesti preko 20 stupnjeva tek u utorak u popodnevnim satima.

Umirovljenica Lelia kaže da su najavljene temperature “taman” i veseli se prestanku vrućina, dok je gospođa Milena stava da je “ljeto uvijek bolje”.

Ako je vjerovati prognozama, u ponedjeljak prestaje kiša i počinje zatopljenje. Temperature tijekom cijelog idućeg tjedna ne bi trebale porasti preko 27 stupnjeva, što nakon nekoliko dana izrazito visokih temperatura, većini zvuči kao dobra vijest.

“Vani je pakao. Ovu vrućinu izbjegavam koliko mogu, ali već od 11-12 sati nije za ići van. Noći su posebno nemoguće, teško je spavati, znojim se, ali to sve tako mora biti, iako mislim da je ovo ipak previše. Predugo su ovako visoke temperature i veselim se osvježenju”, komentira umirovljenica Kata, koja inače toliko ne voli hladnoću, da bi dala 50 zima za samo jedno ljeto.

Ipak, smatra Kata, ovo sada je prevruće. “Da se mene pita, ja bih voljela kad bi stalno bilo između 25 i 28 stupnjeva”, zaključuje.

Mnogima je bilo teško izdržati visoke temperature. Za one kojima vrućina stvara zdravstvene tegobe, zahlađenje je super novost. Većina starijih osoba ipak se nada da se pad temperature neće nastaviti. “Ništa što je previše nije dobro, ni vrućine ni hladnoće”, govori Kata, s kojom bi se sigurno složili svi oni osjetljivi na promjene temperatura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap