Načini isplate mirovina, prava i uvjeti

Jelena Ratko
10. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Do unazad 2014. godine, mirovine su se mogle dostavljati na kućnu adresu. Onda je na snagu stupio novi zakon prema kojemu novim umirovljenicima takva mogućnost nije dostupna. Mirovine se mogu isplatiti na nekoliko načina.

Dok nekim umirovljenicima još uvijek mjesečni iznos mirovine dostavlja Hrvatska pošta, drugi koriste priliku za druženje u banci početkom mjeseca – u “vrijeme mirovina”.

Od jedne bankovne službenice doznajemo kako je njezina poslovnica otvorena subotom isključivo radi umirovljenika, koji podizanje mirovine koriste kao priliku za druženje.

Od 2014. nova pravila

Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine, mirovina i druga primanja iz mirovinskoga osiguranja isplaćuju se u Republici Hrvatskoj, kao i u inozemstvo, putem banaka.

Korisnicima prava na mirovinu kojima se ona ne dostavlja na adresu, mirovine se isplaćuju jednom mjesečno na tekući račun. Isplaćuju se unatrag za svaki mjesec, pa se do desetog svakog mjeseca u bankama mogu vidjeti dugački redovi u kojima stoje oni željni mirovine.

Ali i razgovora, navodno. Službenica banke čiju smo priču imali prilike čuti kaže kako se nerijetko nađe u situaciji da klijenti starije životne dobi (pre)dugo razgovaraju s njom, što, dodaje, smeta i drugima u redu iza njih.

Hrvatska pošta više ne dostavlja mirovinu onima koji su se umirovili nakon 2014. godine, no tvrde – kada bi se hipotetski dostava mirovina usmjerila opet na njih u širem obujmu, “mi smo za to spremni i našom logistikom, ali i sigurnosno”.

Iznimke

Imate malu mirovinu? Pogledajte koliko imaju ostali umirovljenici

Za sve one koji su umirovljeni zaključno s 31. prosinca 2013. godine, a imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, još uvijek vrijedi staro pravilo dostave mirovine putem Hrvatske pošte na kućnu adresu. Također, korisnici koji bi iz posebnih razloga htjeli isplatu na adresu, mogu u najbližem uredu Hrvatske pošte provjeriti mogućnost pružanja takve usluge i zadovoljavaju li uvjete.

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od 1. siječnja 2014. godine novim korisnicima ne može isplaćivati mirovinska primanja na adresu putem pošte”, stoji na službenoj stranici Zavoda.

Umirovljenici koji su koristili tu uslugu prema podacima iz teksta Poštanske igre oko isplate mirovina u manjini su. Manje od deset posto umirovljenika u Hrvatskoj primalo je mirovinu poštom. Ipak, neki su 2014. ostali bez mogućnosti dolaska do svojih mirovina, “pa tako mirovinu putem pošte ne može primati nedav­no umirovljeni slabije pokretni suprug, čija supruga već od prije prima mirovi­nu poštom”, navodi se u istome tekstu u listu Sindikata umirovljenika Hrvatske. “Ne može ju primati poštom niti nepokretna udovica koja je svoju mirovinu do sada primala iz ruku po­štara, jer je prešla na obiteljsku i sada ju moraju rođaci odvoziti do banke”, pisali su tada.

Po izmjeni zakona, umirovljenici su se obratili, osim Zavodu kao nositelju isplate, i Hrvatskoj pošti. “Mi smo po toj izmjeni Zakona, imali upite umirovljenika na terenu te smo za nove umirovljenike tada uveli mogućnost da primaju mirovinu na svom kućnom pragu, ali o svom trošku”, kažu nam iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte.

Ističu kako u njihovim poslovnicama umirovljenici (kao i drugi korisnici) mogu otvoriti tekući račun i plaćati uslugu dostave mirovine na kućnu adresu. Slično tome, sve banke imaju posebne pakete za umirovljenike koji sadrže pogodnosti poput internet bankarstva, nižih naknada za održavanje računa i slično.

Punomoć i mirovina u inozemstvu

Razlika u mirovinama između žena i muškaraca čak 40 posto!

Umirovljenik kojem se mirovinska primanja isplaćuju putem pošte može ovlastiti opunomoćenika da u njegovo ime prima mirovinu, odnosno može tražiti promjenu načina isplate na adresu putem punomoćnika.

Punomoć treba dostaviti nadležnoj službi/uredu Zavoda, a ona vrijedi jednu godinu. Na temelju obnovljene punomoći koju je korisnik dostavio Zavodu, mirovina se nastavlja isplaćivati opunomoćeniku na adresu.

Kada je riječ o primateljima mirovina koji žive u inozemstvu, Zavod isplaćuje mirovinska primanja u konvertibilnoj valuti na račun korisnika otvoren u inozemnoj poslovnoj banci ili preko nadležnog nositelja socijalnog osiguranja u državi u inozemstvu. Mirovinu je moguće primiti i putem čeka na inozemnu adresu korisnika mirovine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap