Na tisuće umirovljenika jasno poručilo: Povećanje mirovina za 8 posto nije dovoljno!

Jasmina Grgurić Zanze
27. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Rekordno povećanje mirovina od osam posto na ovogodišnjoj razini nimalo ne impresionira umirovljenike. Ne zato što su nezahvalni, nego zato što je inflacija veća od takve “povišice”. U našoj anketi sudjelovalo vas je više od tri tisuće, pri čemu skoro 90 posto ističe da sa u prosjeku 200 kuna većim primanjima ne mogu podmiriti rast cijena i ostalih troškova.

Ilustracija: Pixabay

Kako je portal Mirovina.hr prvi doznao, drugo ovogodišnje usklađivanje mirovina trebalo bi, prema dosad poznatim parametrima, iznositi oko 5,75 posto. Kada tomu pribrojimo prvo usklađivanje od 2,24 posto, dolazimo do famoznih osam posto povišice na godišnjoj razini, što umirovljenici ne pamte u modernoj Hrvatskoj državi, ali ne pamte ni toliku inflaciju. No, za oko 500 kuna u prosjeku rasla je i prosječna plaća pa su time postavljena dva čvrsta temelja za rekordni rast mirovina.

Skoro 90 posto vas smatra da to nije dovoljno!

Anketa na našem portalu izazvala je u svega nekoliko dana ogroman interes umirovljenika, pri čemu vas je sa svojim odgovorima sudjelovalo više od 3.000. Situacija je prilično jasna, gotovo dvije i pol tisuće čitatelja, odnosno 76,5 posto, na pitanje što misle o usklađivanju mirovina za osam posto odgovara da to nije dovoljno, jer su troškovi života rasli puno više.

[ANKETA] Umirovljenici, što mislite o povećanju mirovina za oko 8 posto u 2022. godini?

Dodatnih gotovo 11 posto naglašava da s takvom povišicom ne može podmiriti razliku rasta cijena, ali gotovo jednako toliko zauzelo je stav da je ipak “bolje išta, nego ništa”. Samo 2,5 posto smatra da umirovljenici mogu biti zadovoljni i da oni jesu s takvim rastom mirovine.

Kao i obično, osim što ste sudjelovali u ispunjavanju ankete, ostavili ste i svoje komentare, njih više od 500, ispod teksta na našoj Facebook stranici. Izdvajamo neke:

Samo ulje je išlo gore za 100 posto…

“To je dovoljno za one povlaštene od 10.000 kuna, a za ove zarađene je bijeda”, smatra Ivka.

“To povećanje koje ćemo dobiti u 9. mjesecu pojela je inflacija već sada, to znači da praktički nismo dobili ništa”, upozorava Željko.

kune i euri
Umirovljenicima se u rujnu sprema najveće usklađivanje mirovina u povijesti države!

“To bi trebalo primijeniti na mirovine do 5000 kuna. Onima sa većom mirovinom od tog iznosa ne, jer bi se u protivnom opet drastično povećala razlika u mirovinama, a uvijek se samo priča o prosječnim mirovinama. To je ono kao o sarmi. Svi Hrvati jedu sarmu, samo neki meso, a drugi zelje ili ako vam je draže kupus”, kaže Katarina.

“Samo ulje je išlo gore 100 posto. Meso oko 50 posto i sve ostalo; struja plin… Kako onda spominjete da je 8 posto povećanja mirovina nešto super? Onda bi i mirovine trebale ići gore barem 50 posto. To što navodno nema dosta para u Mirovinskom, to nisu krivi umirovljenici, nego oni koji su upravljali državom sve ove godine”, smatra Branka.

“Minimum je sto kuna po godini staža”

“Usklađivanjem mirovine samo trče za troškovima života i to sa sve većim zaostatkom. Da se uhvati rast cijena nužno je pravo povećanje mirovina i onda dalje usklađivati penzije sa rastom troškova”, misli Božena.

Umirovljenika sve manje, mirovine sve veće: "Same od sebe" porasle za 7 kuna!

“Osnovati jednu stranku umirovljenika i svi umirovljenici se učlaniti u nju. Koliko ih ima na slijedećem izborima maknuti ovu pljačkašku bandu od političara i uvesti kazne za svaku stranku koja ne ostvari svoj program i to ih opalit po džepu i maknuti sa vlasti i tako dok ne dođe netko normalan tko voli Hrvatsku i ne izdaje svoj narod zbog osobnih interesa”, savjetuje Dijana.

“Minimum minimuma je 100 kuna po godini staža plus postotak usklađenja. Ne bi ni to bilo dovoljno, ali u odnosu na gospodarstvo moglo bi biti realno kada bi politika za umirovljenike imala sluha. Generalni stav umirovljenika bi trebao biti ne izaći na izbore, jer i tako im neće biti bolje, a njima hoće ako ih izaberu”, kaže Sofija.

Na tisuće umirovljenika jasno poručilo: Povećanje mirovina za 8 posto nije dovoljno!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap