Na poslu najviše sati odrade zaposleni u dobi od 55 do 65 godina!

Jasmina Grgurić
9. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Trećina nezaposlenih osoba u Hrvatskoj starija je od 50 godina. Ipak, stariji radnici su, ako je vjerovati istraživanjima, bolji i marljiviji, iako je pitanje koliko je to dobro za njih same. Najnovije statistike tako pokazuju da u Njemačkoj na poslu najdulje ostaju upravo oni u dobi od 55 do 65 godina. Također, radimo i sve više sati u tjednu, ali i nedjeljom.

Ilustracija: Rawpixel

Najnovije njemačke statistike pokazuju da 9,7 posto zaposlenih radi više od 48 sati tjedno, pri čemu prosječan radni tjedan traje 41 sat.  Podaci su to iz redovitog godišnjeg izvješća pod nazivom “Kvaliteta rada” koje objavljuje Savezni ured za statistiku iz Wiesbadena, piše Deutsche Welle.

No, zanimljivo je da što smo stariji radimo više. Naime, najviše na poslu ostaju upravo radnici od 55 do 65 godina. Jedno od objašnjena za to je da su stariji radnici na višim pozicijama, zbog čega na poslu onda moraju ostajati dulje.

Trećina nezaposlenih Hrvata starija je od 50 godina. Konkurencija su im - umirovljenici

Statistike pokazuju da gotovo četvrtina uposlenih u Njemačkoj redovito radi subotom, a 12,3 posto nedjeljom. Takav se postotak smatra izuzetno visokim, s obzirom da trgovine nedjeljom u Njemačkoj ne rade. Pokazalo se da najviše zaposlenih nedjeljom radi u poljoprivredi i gastronomiji.

Također, lani je 44,3 posto zaposlenih kod jednog poslodavca provelo najmanje deset godina što se smatra visokim postotkom s obzirom na fluktuaciju rada i mobilnost.

Najdulje u istoj firmi na razini Europske unije ostaju radnici u Grčkoj i Italiji, gdje 55 posto njih kod jednog te istog poslodavca ostaje dulje od 10 godina.

 

Na poslu najviše sati odrade zaposleni u dobi od 55 do 65 godina!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap