Na otočiću Ošljaku živi manje od 10 ljudi: Svi su stariji od 65 i vraćaju se iz raznih krajeva svijeta

Milan Dalmacija
21. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Jedno od mjesta u kojima živi starije stanovništvo je i Ošljak. No, za razliku od većine mjesta koja su zabačena, riječ je o malom i idiličnom otočiću između Zadra i Ugljana. Ondje se iz raznih dijelova svijeta ljudi vraćaju provesti svoj život u mirovini.

Na otočiću Ošljaku između Zadra i Ugljana živi manje od 10 stanovnika, a svi su stariji od 65 godina. | Foto: Screenshot: HRT

Mnogo je mjesta u Hrvatskoj gdje je ostalo samo starije stanovništvo. Mahom se radi o zabačenim mjestima u Slavoniji, Lici i dalmatinskom zaleđu. No, teško bi za otočić Ošljak mogli reći da je zabačen. Smješten između Zadra i Ugljana, ovaj maleni otok može se proći pješice za dvadesetak minuta.

Nema trgovine ni pošte

Na njemu živi manje od 10 stanovnika. Najmlađi ima 65, a najstariji 90 godina, piše HRT. Iako nema trgovinu, poštu ni kanalizaciju, a restoran radi samo ljeti kad dođu turisti, Ošljak je idilično mjesto za starije. Na njemu živi i Boris Malec, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u Zagrebu. Sad radi kao komunalac na pola radnog vremena, a kad završi s čišćenjem i uređivanjem otoka, ide u kupovinu namirnica u Preko na otoku Ugljanu.

Na Otočiću života sama živi jedna umirovljenica: Nema namjeru otići jer je tamo našla svoj mir

Uvijek mu se pridruži netko od mještana, a kad se vrati s hranom u lučicu, taman je vrijeme ručka. Kuha se za cijeli otok, jer žitelja nema puno. No, zato je velik izbor hrane, što iz trgovine, što iz mora. Za to je zadužen još jedan povratnik, Denis Valčić.

– Ugostiteljsku školu u Dubrovniku završio sam 1966. godine. Onda sam išao usavršiti engleski, godinu dana, kod rođaka u Sidney. I onda se od godinu dana to stvorilo na više od 50, govori Valčić koji je na najdaljem kontinentu bio kuhar.

Kava se poslužuje na klupici

Zna on kako spremiti morskog psa, krokodila, pa i klokana. No, mještani Ošljaka najviše uživaju u njegovoj kavi, koja se ne poslužuje u kafiću, već na klupici. On, pak, voli spravljati morskog psa u octu, piše HRT.

– Pošto je on malo jaki, mora biti malo vinskog octa samo da dade pikantnosti i da ublaži njegov miris. Krokodil je, može se reći, kao piletina, a klokan je kao svinjetina, objasnio je svoje kulinarske tajne Denis Valčić.

Beštija, ali nešto drugačijih bilo je i na Ošljaku. Sad je malobrojnim žiteljima otoka preostalo samo prepričavati dogodovštine iz mladosti. Ako se nekome nešto i dogodi, uglas će po onoj iz ‘Malog mista’: ‘Moglo je i svršit’ gore’.

Copy link
Powered by Social Snap