Mutirani britanski virus stigao u Hrvatsku, potvrđena tri slučaja!

Jasmina Grgurić
10. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Danas su u Hrvatskoj potvrđena prva tri slučaja zaraze mutiranim britanskim koronavirusom. Uzorci su ispitani u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a epidemiolozi će prikupiti dodatne podatke. Riječ je o osobama iz Zagreba i Brodsko-posavske županije, među kojima je i jedno dijete.

Ilustracija: Rawpixel

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. Uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu,  priopćilo je jutros Ministarstvo zdravstva.

Prema navodima dr.sc. Ivana-Christiana Kurolta, koji je sa suradnicima napravio sekvenciranje, radi se o mutacijama u proteinu šiljku (spike): delecija HV69/70, delecija Y144, N501Y, A570D, P681H i T716I.

Ukupno je od 20. siječnja u Klinici sekvenciran 61 uzorak, pri čemu 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske županije, šest iz Sisačko-moslavačke županije i četvero iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

Sva tri uzorka su poslana i u ECDC u sklopu pošiljke, koja je danas s uzorcima iz raznih dijelova hrvatske upućena iz HZJZ-a.

 

Mutirani britanski virus stigao u Hrvatsku, potvrđena tri slučaja!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap