Muška menopauza? Provjerite o čemu je riječ

Alberta Požgaj
24. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Muška menopauza ili andropauza ima smanjenu dijagnostiku s obzirom da su simptomi blagi i različiti od osobe do osobe. Iako započinje između 40-e i 55-e godine života muškarca, andropauza je direktno povezana s procesom starenja.

Andropauza | Pixabay

Andropauza | Pixabay

Hormonalnu promjenu, andropauzu, kod muškaraca srednjih godina karakterizira umor, nesanica, razdražljivost, smanjenje požude i potencije, brže umaranje i smanjenje vitalnosti. Andropauza predstavlja smanjenje razina hormona testosterona kod muškaraca. Tijekom normalnog procesa starenja kod svih muškaraca će postupno doći do sniženja razine hormona testosterona, no simptome andropauze ne moraju iskusiti svi muškarci. Naime, kroz andropauzu prolaze svi muškarci, samo što neki ne pokazuju značajne simptome.

Može trajati desetak godina

Znanstveno je utvrđeno kako starenjem dolazi do mijenjanja proizvodnje hormona. No, kod muškaraca početak andropauze, za razliku od žena i menopauze, nije jasno definiran. Zbog toga, mnogi muškarci nisu svjesni da su u procesu promjene te simptomima ne pridaju veliku važnost. Početak andropauze je teže za utvrditi s obzirom da promjena nije nagla, kao kod većine žena. Andropauza se događa postupno te kod nekih muškaraca proces može trajati desetak godina.

Čaša crnog vina na dan

Mladen Krnić, endokrinolog KBC-a Split, tijekom svog dugogodišnjeg rada u fokus stavlja pitanje andropauze te je za portal Moje vrijeme ponudio rješenja kako si muškarac koji prolazi kroz proces andropauze može pomoći.

„Muškarac si može pomoći vježbanjem, zdravim navikama i prehranom. Osobito je preporučljivo ne pušiti. Umjerena konzumacija alkohola, osobito crnog vina, do 2.5 dl dnevno, može biti korisna, ali sve više od toga je štetno“, pojašnjava doktor Krnić.

Što se tiče prehrane, doktor Krnić navodi kako određene namirnice djeluju kao prirodni anti-estrogeni jer višak estrogena negativno djeluje na razinu slobodnog testosterona. Te namirnice su kupus, cvjetača, brokula, kelj, kineski kupus, prokulice.

„Unošenje dovoljno kolesterola iz kojega se testosteron stvara također je bitno, a naravno i minerala i vitamina poput cinka, selena, omega-3 masnih kiselina, vitamina D, kalcija što se može pronaći u ribi i orašastim plodovima“, zaključuje doktor Krnić.

San ima veliku ulogu u proizvodnji i izlučivanju hormona pa tako i hormona testosterona. S tim u vezi, doktor Krnić je istaknuo kako se hormon testosteron proizvodi najviše za vrijeme REM faze spavanja stoga treba obratiti pažnju na osiguranje kvalitetnog sna punih osam sati.

Smanjen libido i sram

Poteškoće na seksualnom planu spominju se kao glavni simptomi andropauze. To uključuje smanjen libido i potenciju, smanjenje volumena ejakulata te smanjenje kvalitete orgazma. Upravo zbog toga muškarci nevoljko govore o simptomima kroz koje prolaze jer su opterećeni osjećajem srama i društvene osude. Većina muškaraca stoga simptome i zdravstvene probleme koji proizlaze iz andropauze prihvaćaju kao dio procesa starenja te nikada ne potraže liječničku pomoć.

Muška menopauza | Unsplash

Muška menopauza | Unsplash

Zajamčena andropauza

Kako onda muškarac može znati je li u procesu andropauze? Osim seksualnih poteškoća te umora i razdražljivosti, simptomi poput blagih valunga, smanjenja tjelesne dlakavosti, anemije, poremećaja pamćenja i koncentracije mogu ukazivati na početak andropauze. Doktor Krnić navodi kako je bitno potražiti pomoć kako bi si muškarac mogao osigurati primjerenu kvalitetu svakodnevnog života.

“Ako se osoba prepoznaje u opisanim simptomima, trebao bi se javiti svome liječniku i zatražiti provjeru hormonskog statusa. Ukoliko ima i simptome i niske razine testosterona – to je onda andropauza”, zaključuje doktor Krnić.

 

 

Muška menopauza? Provjerite o čemu je riječ
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap