Mrsić ponovno traži razdvajanje radničkih i povlaštenih mirovina

Jasmina Grgurić
3. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Da je mirovinska reforma mrtva, a mirovinski sustav pred kolapsom, s današnje tiskovne konferencije poručio je saborski zastupnik Mirando Mrsić, bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava, danas čelnik stranke Demokrati. U Saboru će stoga tražiti izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju.

Mirando Mrsić na današnjoj konferenciji (Snimak zaslona/HRT)

Mirando Mrsić kao najveći problem mirovinskog sustava vidi povlaštene mirovine.

“Ove godine trebamo isplatiti preko 40 milijardi kuna za mirovine. Do 2040. godine, Hrvatska treba isplatiti 1,3 bilijuna kuna mirovina, odnosno 1.300 milijardi kuna. Najviše se sada govori o referendumu 67 je previše i ako se on raspiše, sasvim sigurno je da će uspjeti. No, najveći problem su mirovine po posebnim propisima. Prema izjavama ministra Aladrovića, Pavićeva i Plenkovićeva mirovinska reforma donijet će uštedu od 6,7 milijardi kuna do 2040. godine, što je samo pet promila od ovih 1.300 milijardi. Smiješno i tragično u isto vrijeme” – kazao je Mrsić.

Prijedlog će opet poslati u saborsku proceduru

Bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava tvrdi da će od 40 milijardi za mirovine, ove godine biti isplaćeno čak devet milijardi za “povlaštene” mirovine. Osvrnuo se pritom na bujajuće braniteljske mirovine, za koje će, prema njegovim riječima, biti isplaćeno sedam milijardi kuna, odnosno 17 posto ukupnih troškova za mirovinski sustav.

Podsjetio je kako su 2013. godine razdvojili mirovine na radničke i povlaštene kako bi se stabilizirao sustav.

Mirando Mrsić: "Bujanje povlaštenih mirovina urušit će mirovinski sustav!"

“HDZ je odmah prilikom dolaska na vlast 2015. godine ukinuo taj Zakon i vratio razdvajanje mirovine sa ciljem da onemoguće daljnju reformu mirovinskog sustava. Ove godine ponovno ću dati u Sabor prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koji ima za cilj da ponovno pokrene tu reformu mirovinskog sustava i da u Hrvatskoj više povlaštenih mirovina ne bude. Trebalo je nastaviti s razdvajanjem mirovinskog sustava, ali Pavić i Plenković, gledajući preko ramena prema fotelji u Bruxellesu te zadovoljavajući apetite braniteljske populacije, su to zaustavili” – kazao je Mirando Mrsić.

Prijedlog Demokrata koji će se naći u saborskoj proceduri, kaže, ide za time da se razdvoje braniteljske i ostale povlaštene mirovine od mirovinskog sustava te da u njemu ostanu samo one koje su zarađene – radom.

Do 2025. za braniteljske mirovine 10 milijardi kn?

“Povlaštene mirovine bit će još veći problem kada potpuno stupi na snagu Medvedov zakon o pravima branitelja iz Domovinskog rata. Vaša buduća mirovina u rukama je ministra Tome Medveda i moneta je za kupovanje braniteljskih glasova “– dodao je Mrsić na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Hrvatska trenutno ima 113 tisuća branitelja i članova njihovih obitelji, preko 71 tisuću ih prima mirovine od 5.616 kuna, dok 35 tisuća branitelja mirovinu prima po općim propisima. Tu je i 7.000 pripadnika HVO-a s mirovinom od 2.900 kuna.

“Godišnji ceh tih mirovina će 2025. godine iznositi preko 10 milijardi kuna, ove godine braniteljske mirovine stoje 7 milijardi kuna. Plenković koji se često voli pozivati na europska pravila je po ovom pitanju napravio upravo suprotno od onoga što je EU od nas tražila i povećao je povlaštene mirovine umjesto da ih smanji” – zaključio je Mrsić.

Mrsić ponovno traži razdvajanje radničkih i povlaštenih mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap