Mrsić: Ministar Medved omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine

Jasmina Grgurić
9. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Zakonski prijedlog saborskog zastupnika Miranda Mrsića kojim traži razdvajanje povlaštenih i radničkih mirovina izazvao je veliku buru u javnosti. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje demantirao je njegove izjave da se za mirovine prema posebnim propisima izdvaja devet milijardi kuna, od čega sedam na one braniteljske (prema podacima HZMO riječ je o 5,93 milijardi, od čega umirovljenim braniteljima ide 4,66 milijardi). Ministarstvo hrvatskih branitelja optužilo ga je da potiče podjele i omalovažava braniteljsku populaciju, a Mrsić je ministru Tomi Medvedu uzvratio udarac.

Mirando Mrsić (Snimak zaslona/HRT)

Saborski zastupnik i nekadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, koji zakonskim prijedlogom o razdvajanju povlaštenih i radom zarađenih mirovina želi pravedniji mirovinski sustav proučio je ministru branitelja Tomi Medvedu da “omalovažava sve one koji rade i izdvajaju za svoje mirovine“.

Nitko nije išao u rat zbog mirovine

mirando mrsić

HZMO: Mirando Mrsić iznosi netočne podatke i unosi nemir među umirovljenike

“Zakonski prijedlog Demokrata ne ide u smjeru smanjenja ili ukidanja mirovina, već uvođenja pravde u sustav i zaštitu mirovinskog sustava od kolapsa”, komentirao je Mrsić priopćenje Ministarstva hrvatskih branitelja u kojemu ga optužuju da “omalovažava ulogu hrvatskih branitelja i značaj hrvatske pobjede u Domovinskom ratu”, piše T portal.

Dodao je kako samo iznosi činjenice i istinu. Nije sporno, dodao je, da se svima koji su služili domovini u ratu domovina treba odužiti, ali ne na teret radnika koji su radeći zaradili svoje mirovine.

“Nitko nije išao u rat radi mirovine. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine” – zaključio je Mrsić.

Potiče podjele i nejednakost

Podsjetimo, Ministarstvo hrvatskih branitelja krajem prošloga tjedna najoštrije je osudilo tvrdnje predsjednika Demokrata. Naime, ocijenili su da je Mrsić na vrlo neprimjeren i politikantski način iznio optužbe na račun hrvatskih branitelja, hrvatske Vlade, ministarstva i ministra hrvatskih branitelja.

“Jedna od Mrsićevih neprihvatljivih teza je da građani neće moći živjeti od svoje mirovine zbog izdvajanja za one ‘povlaštene’ braniteljske. Takvim izjavama upravo on potiče podjele i nejednakost jer u njegovim tezama nema istine, što potvrđuje i reagiranje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje” – rekli su, između ostaloga, u priopćenju iz Ministarstva.