Mrsić o isplati mirovina Royala: “Država preuzima mačka u vreći”

Jasmina Grgurić Zanze
20. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Sabora donesen je i “Hreljin zakon” koji će od ožujka iduće godine omogućiti isplatu dodatka na mirovinu, a koje već tri godine ne prima 3.860 osiguranika Royal osiguranja, uz zaostatke. Ukupan trošak za državni proračun procjenjuje se na više od stotinu milijuna kuna, a mjeri su se oštro usprotivili SDP-ovci.

Mirando Mrsić (Screenshot: Youtube)

Podsjetimo, pravi razlog davanja potpore HSU-ova saborskog zastupnika Silvana Hrelje HDZ-ovu proračunu za 2018. godinu prvi je doznao portal Mirovina.hr koji je donio detalje oko njegova dogovora s vladajućima u vezi sudbine isplate mirovina iz fonda Royal. Sve su prije nekoliko dana u Saboru pokušali stopirati SDP-ovci, no bezuspješno, a o svemu se na svom Facebook profilu na društvenoj mreži oglasio i Mirando Mrsić.

Saniranje na teret svih građana

“Problem 3800 umirovljenika koji su putem društva Royal primali dodatak na mirovinu treba riješiti! No, država ovim predloženim zakonom preuzima na sebe obveze, a da pojma nema kakvo je stanje u trgovačkom društvu Royal i što je dovelo do stečaja. Ne možemo na teret svih građana sanirati privatno trgovačko društvo, a da nije utvrđeno gdje je nestalo 800 milijuna kuna. Umirovljenicima u Royalu se treba pomoći, ali prije nego što se to riješi treba raščistiti situaciju i vidjeti gdje su nestala sredstva i zbog čega se sve to desilo. Ovako, država preuzima mačka u vreći. Država čak niti ne preuzima imovinu Royala, nego samo obaveze. Ostaje nerazjašnjeno gdje su novci i to je obveza i vlasnika Royala, ali i Vlade RH. Ovako kako je predloženo ostaje sumnja da se pokrivaju moguća kaznena djela.” – napisao je Mrsić.

Hrelja glasovao za proračun u zamjenu za 100 milijuna kuna umirovljenicima

Za saborskom govornicom dva dana uoči izglasavanja ovog žurnog zakona Mrsić je, između ostaloga, istaknuo kako je riječ o socijalno osjetljivom pitanju i da nitko nema ništa protiv da se umirovljenici koji su koristili dokup mirovine obeštete, međutim postavlja se pitanje zbog čega je propao Royal – međugeneracijska solidarnost. Zastupnika Hrelju prozvao je za jedan oblik političke korupcije jer je digao ruku za proračun pa su vladajući odlučili podržati ovaj zakon koji, kako kaže, nosi sa sobom i pitanje ustavnosti zbog povratnog djelovanja od 2015. naovamo.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap