Mostov Troskot: Litra ulja bit će između 35 i 40 kuna, a kilogram kruha oko 18 kuna

Josip Mihaljević
16. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Sabor je u utorak raspravljao o izmjenama i dopunama Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom po hitnom postupku, a Zvonimir Troskot iz redova Mosta iznio je poprilično crnu prognozu što se tiče divljanja cijena u budućnosti. Upozorava da nije nerealno zamisliti kako će litra ulja za godinu dana iznositi između 35 i 40 kuna, a kilogram kruha oko 18 kuna.

zvonimir troskot

Foto: Zvonimir Troskot | Youtube screenshot

Jučer je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio kako inflacija u svibnju iznosi 10,6 posto, a dan ranije u Saboru raspravljalo se o financijskim temama, odnosno o prijedlogu Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom.

Zvonimir Troskot je u ime Kluba zastupnika Mosta održao govor koji možda u ovom trenutku zvuči izrazito pesimistično, ali ako inflacija dodatno ubrza, scenarij koji je iznio možda i nije toliko nerealan. Dotaknuo se hrvatskog ulaska u eurozonu s prvim danom iduće godine i tu vidi opasnosti za daljnji rast cijena.

“Pod broj jedan, ono što je vidljivo jest da cijene i dalje nekontrolirano rastu i da je to jedna galopirajuća inflacija koja će sigurno rasti ovim tempom negdje do ovog perioda sljedeće godine. To znači da ako sada imamo litru ulja od 17 do 24 kune koliko sada košta, negdje u ovo vrijeme iduće godine očekuje se da će nam litra ulja koštati između 35 i 40 kuna.

Također, kilogram polubijelog kruha koji je sada oko 11-12 kuna, očekuje se da će biti negdje oko 18 kuna”, kazao je Troskot.

Troskot zaključuje da će rastu cijena pridonijeti i konverzija kune na euro i da trgovci već danas koriste priliku da podignu cijene iznad same vrijednost proizvoda.

Mostov Troskot: Litra ulja bit će između 35 i 40 kuna, a kilogram kruha oko 18 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap