“Moja penzija je 1.160, a suprugova oko dvije tisuće. Na lijekove trošimo 1.800 kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
25. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima 105.830 invalidskih mirovina koje u prosjeku iznose 2.092 kune, što je krajnje nedostatno za normalni život. Ako pritom uzmemo u obzir da većina umirovljenika s invaliditetom mora kupovati i lijekove, onda je minus u računici posve jasan. Na taj problem upozorile su jučer i starije osobe oboljele od mišićne distrofije.

Foto: Pixabay

Građani oboljeli od mišićne distrofije nemaju na raspolaganju dovoljan broj asistenata, a lijekovi i pomagala su im skupi, pogotovo kada si ih moraju priuštiti od malenih invalidskih mirovina. Na taj su problem ukazali jučer u povodu svog nacionalnog dana.

“Potreba za asistentima je velika i nadam se da će nadležno ministarstvo to prepoznati pa za njih uvesti i puno radno vrijeme. Možda bi to neke potaknulo da se ipak prijave” – kaže za Glas Istre Ljerka Hrkač iz Društva distrofičara Istarske županije.

Invalidi rada: "Država o nama mora skrbiti i u trećoj životnoj dobi!"

Društvo tako ima deset asistenata prijavljenih na četiri sata. Hrkač navodi da oboljelima od ovih bolesti problem predstavljaju i veliki troškovi za invalidska kolica i lijekove koje moraju nadoplaćivati, a većina njih ima mizerne invalidske mirovine.

“Moja penzija iznosi 1.160 kuna. Nakon 26 godina staža. Suprug koji je cijeli život radio u Uljaniku ima nešto više od dvije tisuće, a samo na nužne lijekove trošimo oko 1.800 kuna mjesečno. To je tragedija s kojom se nosimo svaki mjesec” – navodi umirovljenica Ljerka Hrkač.

Uskoro je čeka kupovina novih invalidskih kolica bez koji ne može, a iako ona koštaju oko 23 tisuće kuna, ministarstvo pokriva tek 17 tisuća. Ona će se, zaključuje, uz pomoć djece nekako snaći i priuštiti si kolica koja joj odgovaraju, no nažalost ima onih koji to nisu u mogućnosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap