“Moja mladost za aktivnu starost” – učenici i umirovljenici imaju puno za naučiti jedni od drugih

Jelena Ratko
18. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Projekt “IskustVO života – Moja mladost za aktivnu starost” istovremeno je koristan učenicima i umirovljenicima. Međugeneracijska solidarnost razvija se u Zagrebu, Sisku i Bjelovaru na kreativnim radionicama i susretima gdje učenici vježbaju zanat za koji su se opredijelili, dok umirovljenici uživaju u ulozi modela – za frizure, masaže i kozmetičke tretmane.

Ksaver i Marija iz CCI-a | Foto: Jelena Ratko/mirovina.hr

Projekt provodi Centar za civilne inicijative kao nositelj u suradnji s Medicinskom školom Bjelovar, Savezom za pravedno društvo iz Bjelovara i Agencijom lokalne demokracije Sisak.

Na Sajmu pravo doba koji se ovih dana održava na Zagrebačkom Velesajmu, bili su i volonteri iz Centra za civilne inicijative čija je zadaća bila proširiti glas o projektu i pozvati sve zainteresirane posjetitelje da mu se priključe. Mladi koji se još školuju, mogu usavršiti svoja znanja i vještine ako se prijave za volontiranje, dok je umirovljenicima zagarantiran kvalitetan tretman za nula kuna. I, naravno, dobar provod.

Učenje i volontiranje

Projekt “IskustVO života – Moja mladost za aktivnu starost”, financiran sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, potiče i promiče volontiranje učenika srednjih škola u Zagrebu, Bjelovaru i Sisku. Učenici Obrtničke škole za osobne usluge iz Zagreba, Medicinske škole iz Bjelovara i Gimnazije Sisak jednom tjedno volontiraju u domovima za starije i nemoćne osobe i u Dječjem domu Vrbina u Sisku. Na umirovljenicima u domovima vježbaju svoje vještine – šminkaju ih, masiraju, rade im frizure, manikure i pedikure.

“Centar za civilne inicijative se već dugi niz godina trudi osigurati starijim osobama aktivno starenje kroz razne aktivnosti poput informatičkih radionica, radionica fotografije, književnog kluba i slično”- ističe volonter Ksaver Šušnjara.

Osim toga, udruga radi na projektu “Moja mladost za aktivnu starost”, gdje učenici iz obrtničkih škola  imaju priliku baviti se svojim područjem stručne djelatnosti, pa na starijim osobama vježbaju raditi frizure, lakirati nokte i slično – “oni usavršavaju svoje vještine, a s druge strane starijim osobama to jako dobro dođe i uvijek ih razveseli”, istaknuo je Šušnjara.

Međugeneracijska solidarnost

Kad se spoje mladost i iskustvo: Gimnazijalci za volontiranje sa starijima traže "kartu" više

Projekt se provodi od 1. lipnja 2017. godine, a završetak je planiran za svibanj 2019. Već gotovo godinu dana, jednom tjedno učenici posjećuju umirovljenike u njihovim domovima, a jedan dan u tjednu korisnici treće dobi dolaze u posjet školama. U jednom takvom susretu sudjeluje ukupno deset do 15 ljudi – umirovljenika i djece.

Marija Brebić iz CCI-a istaknula je da “kombiniranje volontiranja, vježbanja rada u struci i druženja, doprinosi na taj način međugeneracijskoj solidarnosti”.

Za ovaj projekt, dodala je, većinom su zainteresirane starije korisnice, budući da su žene publika koju najčešće više zanimaju takvi kozmetički tretmani, no “ima tu i tamo neki gospodin za pedikuru i masažu”, rekla je Brebić. Budući da se CCI bavi i organizacijom drugih aktivnosti namijenjenih trećoj dobi, ovo nije prepreka u stvaranju solidarnosti među muškim korisnicima domova za starije s mlađim generacijama. Ponuda aktivnosti je velika, pa svatko može naći nešto blisko svojim interesima, istaknuli su mladi volonteri.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap