Mobitel vam je spor? Donosimo tri jednostavna načina kako ga ubrzati

Matej Markovinović
12. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Usporeni pametni telefon nerijetko zadaje dodatne frustracije, koje, ruku na srce, nikome nisu potrebne. Iz tog razloga donosimo tri jednostavna načina kako da barem donekle vratite vašem mobitelu brzinu koju je imao kada ste ga kupili.

usporeni mobitel

Foto: Unsplash

Sporo otvaranje aplikacije i često zamrzavanje ekrana, znak je da je telefon usporio. Mnogi si, naime, opravdavaju to činjenicom da je uređaj star pa jednostavno otiđu u trgovinu i kupe drugi. No, čak i ako je riječ o slabijem i starijem telefonu, postoje neke ‘sitnice’ koje se mogu napraviti da mu se barem donekle vrati malo ‘života’.

Trikovi koje u nastavku donosimo ne zahtijevaju novac, previše informatičkog znanja i vremena, a mogu vam biti od izrazite koristi.

Resetiranje

Zasigurno ste mnogo puta čuli za ‘isključi, pa ponovno uključi’ rješenje. Istu tu stvar, dakle, možete napraviti i s vašim pametnim telefonom. Za to je potrebno dugo držati tipku za uključivanje i isključivanje zaslona, pri čemu će se mobitel samo ugasiti. Da bi se opet uključio, potrebno je ponoviti proces.

Ako vam mobitel i nakon ponovnog uključivanja ne radi brže, nije loše opcija da obavite tvorničko resetiranje. No, ako se odlučite na to, morate imati na umu da će vam se apsolutno svi podaci obrisati, pa se preporučuje da ih spremite na računalo prije ovog procesa.

Za to je potrebno otići u postavke telefona, pronaći odjeljak ‘O telefonu’ (About phone) te kliknuti na ‘Vraćanje na tvorničke postavke’ (Factory reset). To će, kao što i sam naziv govori, vratiti mobitel na postavke s kakvima je došao iz tvornice.

Izbrišite nepotrebne aplikacije

Znate li što je mobilna aplikacija te kako ju instalirati i izbrisati na vašem telefonu? Donosimo jednostavan vodič

Aplikacije koje ne koristite zauzimaju vam prostor na telefonu te ga nepotrebno mogu usporiti. Iz tog se razloga preporučuje i da ih uklonite s vašeg uređaja, pogotovo ako je riječ o starijem telefonu koji nema puno memorije za spremanje.

Brisanje aplikacija jednostavan je proces kojeg smo već obrađivali u jednom od prethodnih tekstova na našem portalu. Razlikuje se od telefona do telefona, no u teoriji je gotov uvijek potrebno dugo držati ikonicu aplikacije, pri čemu bi se trebala na zaslonu pojaviti opcija ‘Deinstaliraj’ (Uninstall).

Izbrišite nepotrebne datoteke

U slučaju da vam aplikacije ne zauzimaju toliko prostora ili ih jednostavno nemate toliko mnogo, pokušajte s brisanjem nepotrebnih datoteka. To, naime, uključuje i fotografije te videozapise za koje mislite da više nikada nećete pogledati.

Iako je najčešće riječ o datotekama male veličine, toga se može posebice nakupiti ako često koristite WhatsApp ili Viber, jer se tamo fotografije i snimke automatski spremaju na vaš uređaj čim ih zaprimite.

Savjet je također da često brišete aplikacije iz međumemorije. Za to je potrebno kliknuti kockastu ikonicu na dnu telefona pored one koju koristite za vraćanje na početni zaslon te odabrati ‘Izbriši’ (Delete) ili kliknuti na ikonicu kante za smeće, odnosno slova ‘X’.

Što ako ništa nije pomoglo?

Ako vam nijedan od ovih savjeta nije bio od koristi, a uređaj vam je toliko usporen da je nemoguće išta raditi na njemu, možda je ipak vrijeme da posegnete za brojem telefona obližnjeg servisera ili da pak otiđete u najbližu prodavaonicu tehničke opreme ili mobitela i razmislite o kupnji novog uređaja.

Mobitel vam je spor? Donosimo tri jednostavna načina kako ga ubrzati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap