Mobitel vam je često na punjaču? Donosimo četiri jednostavna načina za sačuvati bateriju

Matej Markovinović
20. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Današnji pametni telefoni su veliki, imaju zaslone koji se sjaje sa svih strana, a još kad se u to dodaju razne mogućnosti koje troše bateriju, nije ni čudo što ih je potrebno učestalo puniti. Kako bi uspjeli sačuvati bateriju na vašem uređaju, donosimo četiri jednostavna načina koji će vam zasigurno uštedjeti koju ‘crticu’.

Foto: Unsplash

Oni koji imaju već malo stariji pametni telefon, nerijetko imaju nepotrebne muke oko punjenja baterije. ‘Navlačenje’ punjača iz prostorije u prostoriju, pa čekanje da se baterija napuni da biste nakon toga svega nekoliko sati uspjeli koristiti vaš uređaj, poprilično je frustrirajuće. Iz tog razloga donosimo četiri jednostavna načina kako da barem malo uštedite koju ‘crticu’ na vašem ‘pametnom pomoćniku’.

Uključite štednju baterije

Uključivanje štednje baterije (Battery saver), odnosno štedljivog načina rada, idealno je za one prilike kada vam je baterija pri kraju, a znate da će vam biti potrebna. Riječ je o opciji koja kada se uključi, ograniči pojedine funkcije vašeg uređaja te tako uspije sačuvati malo baterije.

Iako se proces uključivanja štednje baterije razlikuje ovisno o uređaju kojeg koristite, ta će se opcija najčešće naći u vašoj alatnoj traci. Ako je, ipak, tamo ne pronađete, otiđite u postavke te pronađite odjeljak za bateriju.

Screenshot: Mirovina.hr

U postavkama će se ispod standardnog načina za štednju baterije zasigurno pojaviti i onaj ekstremni (Ultra battery saver), koji će još više uštedjeti bateriju, ali značajno onemogućiti često korištene funkcije, piše PC Mag.

Prilagodite svjetlinu zaslona

Budući da zaslon vašeg pametnog telefona nerijetko i ‘pojede’ najviše baterije, to se ipak može smanjiti prilagodbom njegove svjetline. Ako vam je, primjerice, uređaj postavljen na najsvjetliju postavku, potrebno je smanjiti svjetlinu zaslona.

Proces je vrlo jednostavan, potrebno je samo otvoriti alatnu traku i pomoću prsta smanjiti svjetlinu.

Screenshot: Mirovina.hr

WiFi i mobilni podaci

Čak i ako ne koristite telefon, on stalno šalje i prima bežične signale. To, naime, može dodatno opteretiti bateriju vašeg uređaja, pa nije loše isključiti WiFi ili mobilne podatke kada vam oni nisu potrebni.

Da biste to isključili, u alatnoj je traci potrebno kliknuti na opciju ‘WiFi’ i ‘Mobilni podaci’ (Mobile data). No, valja imati na umu da ako želite ići na internet, morate ponovno uključiti ove dvije opcije.

Screenshot: Mirovina.hr

Uključite tamni način rada

Tamni način rada počeo se pojavljivati na pametnim telefonima prije nekoliko godina. Riječ je o opciji koja vam bijelo sučelje sustava u potpunosti potamni, pa su vam tako sve opcije i mogućnosti na telefonu u crnoj boji.

Osim što vam to može uštedjeti bateriju, zdravije je i za oči, pogotovo kada koristite telefon u prostorijama slabog osvjetljenja ili u potpunom mraku prije spavanja. Opcija se jednostavno uključuje u alatnoj traci klikom na ‘Tamni način’ (Dark mode).

Screenshot: Mirovina.hr

Mobitel vam je često na punjaču? Donosimo četiri jednostavna načina za sačuvati bateriju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap