MMF: Iseljavanje Hrvata ugrožava mirovine, morate srezati javnu upravu

Josip Mihaljević
14. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda proteklih nekoliko dana bili su u službenom posjetu Hrvatskoj u sklopu redovitih konzultacija. Prateći gospodarsku situaciju u Hrvatskoj dali su zaključnu izjavu o stanju i izazovima u gospodarstvu. Najkraće rečeno, tvrde da imamo dobru podlogu za velike reforme, ali i da nam prijete određene opasnosti…

Foto: Pixabay

Stručnjaci iz MMF-a tvrde da su makroekonomska kretanja pozitivna, da je rast i dalje snažan, inflacija blaga te da se stopa nezaposlenosti kontinuirano smanjuje. Unatoč tome, za Hrvatsku predviđaju izazove:

“Relativno niske razine javnih i privatnih ulaganja te  iseljavanje mladih ograničavaju srednjoročne izglede za rast. Iseljavanje i starenje stanovništva uzrokuju manjkove radne snage. To također predstavlja izazov za dugoročnu održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava”, stoji u zaključnoj izjavi MMF-a.

Rješenje vide u tome da Hrvatska mora stvoriti dinamičnije gospodarstvo i učinkovitiju državu, a kao najvažniji preduvjet tim ciljevima vide rekonstruiranje javne uprave. Kao druga dva važna pitanja naveli su činjenicu da nismo postigli održivost zdravstvenog i mirovinskog sustava.

Djelujte danas – osigurajte bolji životni standard u budućnosti

Stav MMF-a je da je Hrvatska u trenutačnim uvjetima dovoljno stabilna i zrela za istinske reforme kako bi u budućnosti mogla ostvariti veći životni standard svojih građana.

Čini se da niti njih nisu impresionirale Plenkovićeve ovogodišnje reforme, pozdravljaju smjer u kojem se kreću, ali tvrde da moramo “pojačati tempo”:

“Iako pozdravljamo taj napredak, ohrabrujemo vlasti da ubrzaju provedbu usmjerenog programa strukturnih reformi pojačanim tempom”, piše u MMF-ovom zaključku.

Kao jednu od glavnih prepreka vide sustav javne uprave, za kojeg predviđaju dosta veliku rekonstrukciju:

“Nadalje, u mnogim jedinicama lokalne uprave broj stanovnika nije velik, što stvara znatne mogućnosti za integriranje usluga, a time i povećanje učinkovitosti. Odlučnim napretkom u provedbi reformi na tom području oslobodit će se sredstva za ulaganja u infrastrukturu i radnu snagu. To će također dovesti do poboljšanja usluga za stanovništvo i poduzeća”, piše MMF.

Oglasili se o mirovinskoj reformi

Što se tiče nedavno izglasane mirovinske reforme, proglasili su je važnim korakom prema boljoj prilagodbi sustava produljenju životnog vijeka te njegovoj većoj održivosti i pravednosti za sve generacije. Njima su veća penalizacija prijevremenog umirovljenja i veća zakonska dob za umirovljenje dobre stvari koje vode k poboljšanju i održivosti sustava.

Zanimljivo, u poglavlju o mirovinskoj reformi pohvalili su i “odredbu o ukidanju mirovina za posebne kategorije”, iako tako nešto nije niti provedeno u mirovinskoj reformi, već je najavljena “analiza” koja bi trebala uslijediti iduće godine.

“Bez tih mjera, mirovine će se vjerojatno smanjiti, što će izravno utjecati na životni standard starijeg stanovništva”, stoji u zaključku MMF-a.

 Iseljavanje i starenje – glavni uzroci manjka radne snage

Iako se zaposlenost “na papiru” povećala u posljednje dvije godine, iz MMF-a Hrvatima zamjeraju nisku stopu zaposlenosti mladih i žena:

“Stopa participacije radne snage i nadalje je jedna od najnižih u EU. Strukturna nezaposlenost je visoka, osobito među mladima i ženama”, stoji u zaključku MMF-a.

Primijetili su veliku nejednakost u sigurnosti između onih s ugovorima na određeno te  onih s ugovorima na neodređeno i mišljenja da iz takve situacije moramo što prije tražiti spas. U suprotnom, to bi moglo potaknuti daljnje iseljavanje mladih, što bi ugrozilo izglede za rast.

Kritizirali zdravstveni sustav i državne tvrtke

Što se tiče zdravstvenog sustava, mišljenja su da se moraju smanjiti administrativni troškovi i poboljšati kvaliteta zdravstvenih usluga. Tvrde da je proračun previše opterećen dospjelim neplaćenim obvezama zdravstvenog sektora. Sugeriraju “racionalniju strukturu premija i participacija”, što bi vrlo lako moglo značiti veća izdvajanja za zdravstvo, ali su mišljenja kako bi se morali zaštiti najranjiviji.

Što se tiče državnih tvrtaka, kažu kako su hrvatska poduzeća u državnom vlasništvu velika u odnosu na usporedive zemlje; unatoč tome, njihov kapacitet za ostvarivanje prihoda je među najnižima.

Kritizirali su ona poduzeća koja već godinama stvaraju gubitke, opterećuju proračun, a na kraju krajeva i porezne obveznike.

Zaključna izjava Misije MMF-a objavljena je na stranicama HNB-a.

MMF: Iseljavanje Hrvata ugrožava mirovine, morate srezati javnu upravu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap