Mladen Novosel pozvao Vladu da povuče nove zakone i da raspiše referendum

Josip Mihaljević
24. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Predstavnici sindikalnih središnjica Krešimir Sever i Mladen Novosel danas su zajedno sa svojim europksim kolegama u hotelu Dubrovnik razgovarali o mirovinskom sustavu. Novosel je pozvao Vladu da povuče prijedloge zakona iz hitne procedure, smatra da opet činimo grešku.

SSSH mladen novosel

Foto: Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a | Youtube screenshot

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, kazao je na konferenciji europskih sindikata u Zagrebu kako i drugi kolege iz sindikata diljem Europe doživljavaju sličan pritisak na mirovinski sustav koji se prodaje kao mirovinska reforma.

“Vlade na slične načine manipuliraju, isključivo kroz političke interese grade mirovinske sustave”, kazao je.

Na tragu svih argumenata koje su sindikati međusobno podijelili, izrazio je zadovoljstvo da je sindikalna akcija stala na rep dizanju dobi za umirovljenje na 67 godina starosti, te da se manje kažnjavaju radnici koji zbog zdravlja odlaze u prijevremene mirovine.

Novosel pozvao Vladu da odustane od šest novih zakona

konferencija sindikata
Lideri europskih sindikata: "Hrvatska predvodi borbu za pravedniji mirovinski sustav u EU"

Komentirajući potez Vlade kojim je prihvatila sve zahtjeve inicijative “67 je previše”, Novosel je postavio pitanje što je s 45 milijardi duga koji su tvrdili da će ti njihovi zahtjevi izazvati.

“Kako to da ćemo sada preko noći paralelno donijeti šest novih zakona, koji su sada toliko važni da bi se, eto tako, prihvatili ovi naši zahtjevi?

Ja imam pravo reći kao predsjednik SSSH, a to još uvijek nije stajalište sindikalnih središnjica, da doslovno tražimo od predsjednika Vlade da povuče ovih šest dodatnih prijedloga zakona iz hitne procedure i iz javne rasprave. U ovom trenutku ne postoji ni jedan jedini opravdani razlog da tih šest zakona ide u hitnu proceduru”, kazao je Novosel.

Nije rekao da se protivi tim zakonima, ali je pitanje uređivanja gornje dobne granice zanimljivo sindikatima i voljeli bi o tome voditi malo širu javnu raspravu. Zasmetala ga je i nedavna izjava premijera “da mirovinska reforma ide dalje”, kao i izjava “da će se kroz dvije godine raditi procjena učinaka novih propisa”, koja bi mogla poslužiti kao zakonska osnova za ukidanje sindikalnih zahtjeva već za dvije godine.

Za kraj, Plenkoviću je poručio ako stvarno želi poštivati volju više od 700 tisuća građana, onda bi im trebao omogućiti da izađu na referendum i neka sami odluče kakav mirovinski zakon stvarno žele imati.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap