Lideri europskih sindikata: “Hrvatska predvodi borbu za pravedniji mirovinski sustav u EU”

Josip Mihaljević
24. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Danas je u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu održana kratka konferencija o hrvatskom mirovinskom sustavu na kojoj su govorili predstavnici domaćih sindikalnih središnjica, ali i glavešine Europske konfederacije sindikata (ETUC). Čini se da su Europljani poprilično impresionirani inicijativom “67 je previše”.

konferencija sindikata

Foto: Krešimir Sever, Liina Carr, Luca Visantini, Mladen Novosel

Ovih dana u Zagrebu je u tijeku konferencija Europske konfederacije sindikata (ETUC) na kojoj se raspravlja o sindikalnim pravima za uključive, učinkovite i primjerene mirovine za sve.

Danas je u 10:45 sati u sklopu konferencije održana tiskovna konferencija za medije na kojoj su govorili glavni tajnik Europske konfederacije sindikata Luca Visentini, konfederalna tajnica Liina Carr te domaći predstavnici sindikata Krešimir Sever i Mladen Novosel.

Europski sindikati: “Nismo slučajno organizirali konferenciju u Zagrebu”

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata Luca Visentini istaknuo je kako je mjesto održavanja konferencije simbolično, jer su htjeli podržati i solidarizirati se s našim sindikatima koji trenutačno i dalje vode bitku oko mirovinske reforme.

Visentini smatra kako je dobro upoznati se sa svakim detaljem pojedine mirovinske reforme jer bi se one u ovako regresivnom obliku mogle pojavljivati u čitavoj Europi.

ETUC je prije nekoliko godina napisao preporuke koje su usvojene na europskoj razini, ali upravo na primjeru Hrvatske Visentini ističe da preporuke nisu dovoljne i da bi trebale imati obvezujuću težinu, ako treba i zakonsku. Te preporuke su išle u smjeru poboljšavanja položaja radnika tijekom radnog odnosa, a krajnji cilj su adekvatnije mirovine za umirovljenike.

“Zato smo odlučili održati konferenciju u Zagrebu, u Hrvatskoj, jer smo htjeli pokazati hrvatskoj vladi i europskim institucijama da je u ovom trenutku Hrvatska predvodnik u borbi za pravedniji mirovinski sustav i za sustav socijalne skrbi”, kazao je Visentini.

Iako je premijer Plenković obećao udovoljiti svim sindikalnim zahtjevima, Visentini upozorava da borba i dalje nije gotova.

Problemi oko predsjedanja EU?

Visentini je istaknuo potencijalni problem oko predsjedanja Europskom unijom koje će početi od 1. siječnja 2020. godine. Naime, Vlada i dalje nije naznačila koji će biti njeni prioriteti po pitanju socijalnih prava biti tijekom predsjedanja. Inače, druge Vlade pozivaju socijalne partnere kako bi zajednički dogovorile ciljeve, a Visentini je kazao kako prema njegovim saznanjima Vlada nije kontaktirala partnere kako bi planirali prioritete po pitanju socijalne zaštite.

“Naravno, postoje stvari koje su hitnije. Referendum i pitanje mirovinske reforme. Ali postoje i stvari u srednjem roku koje još nisu definirane koje se tiču prioriteta ove Vlade kada bude predsjedala EU-om”, kazao je Visentini.

Liina Carr, konfederalna tajnica ETUC-a, kazala je kako sve više zemalja podiže dob za umirovljenje, a taj mehanizam je okarakterizirala kao neefikasnim i nepravednim načinom unaprjeđenja mirovinskih sustava. Kazala je kako u prosječni građanin u EU, prema podacima iz 2016., imaju pred sobom između 62 i 63 godine zdravog života te da bi dizanje dobne granice za mirovinu na 67 Hrvatsku svrstalo u vrh EU po tom kriteriju. Dodala je i da prednjačimo po nesigurnom obliku rata na određeno vrijeme te kako Hrvatska ima velik problem sa zapošljavanjem ljudi starijih od 50 godina, gdje smo također među posljednjima u EU.

 

Lideri europskih sindikata: “Hrvatska predvodi borbu za pravedniji mirovinski sustav u EU”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap