Mislite da su električni automobili novost? U krivu ste, postojali su prije nego što ste se rodili

Matej Markovinović
7. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Električni automobili mnogima se doimaju kao čudo tehnologije i budućnost koju (ne)rado iščekujemo. Međutim, oni su puno stariji nego što mnogi zapravo misle. Na tržištu su se pojavili još krajem 19. stoljeća, a u jednom trenu povijesti bili su popularniji od automobila na benzin.

Foto: Unsplash

Kako raste svijest o zagađenju okoliša, tako su i električni automobili sve popularniji. Iako su na našim cestama još prava rijetkost, njihova prodaja iz godine u godinu raste na globalnoj razini. To je dovelo do toga da Europski parlament da konačno odobrenje za obveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija do 2035. godine.

Ako to odobri Vijeće EU, (kako stvari zasad stoje, hoće) to znači da se od 2035. godine više neće prodavati novi automobili na dizel i benzin. Dakle, električni automobili postat će naša budućnost, htjeli to mi ili ne. Doduše, nije još 100 posto sigurno kada i kako.

Više od trećine svih automobila bili su na struju

Mnogi doživljavaju električne automobile kao relativno novu tehnologiju na tržištu, no to baš i nije tako. Neke će možda to iznenaditi, ali sami počeci automobilske industrije također su bili obilježeni električnim vozilima. Štoviše, bili su popularniji od konkurenata s motorom na unutarnje izgaranje.

Naime, prema Ministarstvu energetike SAD-a, prvi električni automobil ‘zakotrljao’ se davne 1897. godine, a sve zahvaljujući izumitelju iz Iowe, Williamu Morrisonu. Do 1901. godine, procijenjeno je da je čak 38 posto svih automobila u SAD-u bilo električno. To ih je postavilo gotovo “rame uz rame” s vozilima na paru, kojih je bilo oko 40 posto, dok je vozila na benzin bilo svega 22 posto.

The Washington Post imao je opsežan tekst o tome kako su električni automobili bili izrazito popularni u američkim gradovima. Početkom 20. stoljeća bilo je 4.000 električnih automobila na ulicama Chicaga i njih 3.200 u New Yorku. Ulice su, stoga, bile čišće i nije bilo neugodnih mirisa od konja koji su vukli kočije. Navodi se da su samo u New Yorku tradicionalne konjske zaprege nekoć zakrčivale ulice s otprilike 1,13 milijuna tona gnojiva godišnje.

Oprema u autu: kutija prve pomoći, zaštitni prsluk, trokut
Oprema u automobilu: Znate li da kutija za prvu pomoć ima rok trajanja?

Krivac je – Ford!

Osim toga, električna vozila bila su tiša i lakša za vožnju od onih na paru i benzin, koji su se morali pokretati ručnom kurblom. Zahvaljujući tome, postala su posebno popularna i među vozačicama, koje su mogle nositi svijetle haljine bez straha da će ih zaprljati.

Međutim, sve se promijenilo kada je Fordov Model T dobio na popularnosti 1908. godine zbog svoje povoljne cijene i lake dostupnosti. Amerikanci su ga mogli kupiti za svega 650 dolara, dok su se električni konkurenti prodavali za 1.750. U današnjim novcima, to bi bilo oko 17.000 dolara za Forda te 47.000 dolara za električni automobil.

Popularnost automobila s unutarnjim izgaranjem još je više porasla kada je 1912. godine izumitelj Charles Kettering razvio električni samopokretač za Cadillac, koji je omogućio vozačima da pokrenu svoj automobil bez ručne kurble. Električni automobili u potpunosti su zamrli 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća, kada je benzin postao pristupačna opcija goriva.

Od tada, pa sve do 90-ih, nije bilo puno govora o električnim automobilima. Toyota je izbacila svog prvog hibrida Priusa, a Elon Musk je 2006. osnovao Teslu koja je počela proizvoditi ‘strujiće’ kakve znamo i danas.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap