Mirovinsko objavilo kada će isplatiti mirovine u ožujku!

Jasmina Grgurić Zanze
4. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Mirovine su povećane za 2,24 posto još od siječnja, no na tu ćemo “povišicu” morati pričekati idući mjesec, kada ćemo dobiti zaostatke za siječanj i veljaču s mirovinom za ožujak. Za nekoliko ćemo dana dobiti stoga posljednju mirovinu prema staroj aktualnoj vrijednosti.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je danas da će mirovine za veljaču isplatiti u utorak, 8. ožujka 2022. godine.

kune i euri
Sabornicima će mirovina rasti 235 kuna. Evo koliko će dobiti ostali umirovljenici!

Prosječna mirovina za svih 1,14 milijuna umirovljenih građana prema općim propisima trenutačno iznosi 2.648 kuna. Njezina vrijednost već je usklađena prema rastu potrošačkih cijena, odnosno prosječne plaće u prethodnom polugodištu. Mirovine će odlukom HZMO-a prema tim parametrima biti 2,24 posto veće. U prosjeku to je 60 kuna više.

Ipak, većina umirovljenika dobit će manju povišicu od prosječne. Primjerice, umirovljenicima s najnižom mirovinom od 1.791 kunu prosječno usklađivanje iznosit će 40 kuna. Onima u obiteljskoj i invalidskoj mirovini (2.140 kuna) porast iznosi 47 kuna.

Građani koji dobivaju mirovinu do 500 kuna, s prosječnih 329 kuna, dobit će samo 7 kuna veću mirovinu, a saborski zastupnici s prosjekom od 10.533 kune profitirat će za čak 235 kuna.

Premda nova vrijednost mirovine vrijedi od 1. siječnja, povišicu ćemo dobiti tek idući mjesec na mirovini za ožujak, s isplatom razlike za siječanj i veljaču.

Copy link
Powered by Social Snap