Mirovinsko nam nije moglo otprilike izračunati mirovinu jer je formula za izračun prekomplicirana

Jasmina Grgurić Zanze
18. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Mnogi od vas pitali su koliku će mirovinu ostvariti pod određenim uvjetima, stoga smo odgovor kroz primjer 65-godišnje gospođe Katice koja je 35 godina radila kao službenica u računovodstvu sa srednjom stručnom spremom i plaćom od 3.700 kuna odlučili potražiti u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, kako bismo prikazali načelni princip i parametre po kojima će mirovina biti izračunata.

Formula za izračun mirovine vrlo je komplicirana (ilustracija: Pixabay)

Na upit izračuna mirovine na konkretnom primjeru Iz HZMO-a su nam odgovorili kako se svota mirovine računa tako da se osobni bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine, a dobivaju se tako da se prosječni vrijednosni bodovi pomnože s ukupnim mirovinskom stažem i polaznim faktorom.

Ovisi o individualnim elementima

Nadalje, najpovoljniji prosječni vrijednosni bodovi utvrđuju se od vrijednosnih bodova izračunatih za svaku godinu na temelju plaća, osnovica osiguranja i naknada plaća koje su ostvarene u razdoblju od 1. siječnja 1970. godine, na način da se plaća i osnovice osiguranja utvrđene za svaku kalendarsku godinu podijele s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u Hrvatskoj za istu kalendarsku godinu. Polazni faktor ovisi o dobi osiguranika i određuje u kojem se opsegu uzimaju vrijednosni bodovi pri određivanju mirovine.

Mirovinskim se faktorom uređuje razina pojedine vrste mirovine i odnos između pojedinih vrsta mirovine te se time određuje i opseg prava na mirovinu u konkretnom slučaju. Tako je, primjerice za starosnu mirovinu mirovinski faktor 1,0, a za obiteljsku mirovinu koju koristi samo udovica mirovinski faktor je 0,7.

“Aktualna vrijednost mirovine utvrđena je svota mirovine za jedan osobni bod i utvrđuje se za svako polugodište tako da se aktualna vrijednost mirovine uskladi po utvrđenoj stopi. Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine utvrđuje se prema formuli koja kombinira stopu promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopu promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj. Budući da se mirovina za svakog osiguranika računa posebno i ovisi o elementima koji su individualni, nije moguće dati primjer izračuna utemeljen na odredbama ZOMO-a za osiguranika koji ne postoji. – kažu iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje”

Pretkompletiranje podataka

Da se vratimo na početak, konkretni izračun naše izmišljenje gospođe Katice nismo mogli dobiti, ali smo dobili pojašnjenje. Vi isto tako imate pravo na vlastiti informativni izračun.

Godinu dana prije podnošenja zahtjeva, osiguranik može obavijestiti HZMO o namjeri za podnošenje zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu radi kompletiranja i kontrole podataka o stažu osiguranja i plaći, odnosno osnovici. Navedena se obavijest ne smatra zahtjevom za priznanje prava na mirovinu. Uslugu je moguće zatražiti i preko Korisničkih stranica dostupnih na internetskoj stranici www.mirovinsko.hr ili preko sustava e-Građani. Pretkompletiranje podataka omogućava brže ostvarivanje prava i točniji informativni izračun mirovine.

Kako i gdje izračunati mirovinu?

Preko sustava svaki osiguranik ima i mogućnost besplatnog informativnog izračuna mirovine na temelju podataka kojima Zavod raspolaže, a informativni izračun moguće je zatražiti i u područnim službama i uredima Zavoda, pri čemu se naplaćuje 70 kuna. Preko Korisničkih stranica korisnik, između ostaloga, ima uvid u vlastite podatke o stažu, plaći, prijavama i odjavama s osiguranja te može kreirati i valjani elektronički zapis o radnopravnom statusu (tzv. e-radna knjižica) koji sadrži podatke o prijašnjem i trenutačnom statusu u elektroničkom formatu (PDF-u) koji je moguće ispisati ili poslati elektroničkom poštom. Iz HZMO-a pozivaju naše čitatelje da postanu korisnici elektroničkih usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranja kao i cjelokupnog sustava e-Građani.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap