Mirovinski sustav uskoro postaje teži od 50 milijardi kuna godišnje

Josip Mihaljević
27. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Mirovinski sustav uskoro će postati teži od 50 milijardi kuna godišnje. Dobar dio većeg troška dolazi već od rujna kada kreće isplata usklađenih mirovina, a tu je i novi model obiteljske mirovine koji će na rashodnoj strani postepeno biti sve veći i veći.

vaga

Foto: Unsplash

Ako zavirimo u Financijski plan Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2022. godinu, možemo vidjeti kako su planirani rashodi za ovu godinu 45,8 milijardi kuna godišnje. No, ne ide sav taj novac na isplatu mirovina budući da HZMO isplaćuje i doplatak za djecu, težak 1,32 milijardi kuna godišnje, kojeg slobodno možemo izbaciti iz računice.

Međutim, dobar dio ovih  rashoda odnosi se na čistu isplatu mirovina – 43,78 milijardi kuna. Od toga se 26,04 milijardi skupi iz doprinosa za mirovinsko osiguranje, a 19,67 milijardi dolazi kao injekcija iz državnog proračuna. Ovom iznosu slobodno možemo dodati i stavku “podrška sustavu mirovinskog osiguranja”, koju većim dijelom čine plaće za preko 2700 zaposlenih, u iznosu od 611 milijuna kuna.

Kada zbrojimo isplatu mirovina i podršku sustavu mirovinskog osiguranja, dolazimo do 44,39 milijuna kuna rashoda.

Rekordno usklađivanje mirovina u rujnu i obiteljske mirovine

Evo koliko će iznositi usklađivanje mirovina u rujnu!

U rujnu se očekuje rekordno usklađivanje mirovina od oko 6 posto što će rashode povećati za oko 2,66 milijardi kuna pa se ukupni trošak penje na 47,05 milijardi kuna. To bi trebala biti početna baza rashodne strane za 2022. godinu.

Međutim, mirovine će se usklađivati i iduće godine, a u ovom trenutku malo tko vjeruje da će se inflacija spustiti na tražene razine pa bi umirovljenici i iduće godine mogli računati na visoke postotke usklađivanja koji bi sami po sebi rashode trebala pogurati preko granice od 50 milijardi kuna.

Čak i ako usklađivanju to ne uspije, 1. siječnja 2023. godine na snagu stupaju izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje će progresivno postajati sve skuplje i skuplje. Samo u 2023. novi model obiteljske mirovine i veća osnovica najniže mirovine koštat će 1,21 milijardu kuna, a do 2025. godine iznos će se popeti na 1,7 milijardi kuna. Do tada će ukupni trošak mirovinskog sustava sasvim sigurno iznositi preko 50 milijardi kuna, osim ako država ne krene u nepopularnu mjeru rezanja mirovinskih prihoda.

HZMO ne želi prognozirati

MRMS HZMO
HZMO spominje svjetliju demografsku budućnost, evo na čemu temelje analize

Zavod za mirovinsko osiguranje pitali smo koliko iznose rashodi za isplatu svih mirovina u 2022. godini te izračun rashoda za 2023. godinu pod pretpostavkom da usklađivanje mirovina iznosi 6 posto. Međutim, nisu se htjeli upustiti u prognozu.

Kazali su nam kako je isplata mirovina u svibnju 2022. godine bila teška 3,71 milijarde kuna te da su u razdoblju od siječnja do svibnja za mirovine isplatili 18,45 milijardi kuna.

“Usklađivanje aktualne vrijednosti mirovine ovisi o stopi promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopi promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

S obzirom da ti podaci još uvijek nisu poznati, Zavod može donijeti Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2022. tek prema dostavljenim službenim podacima Državnog zavoda za statistiku. Nakon donošenja Odluke moguće je točnije procijeniti ukupno potrebna financijska sredstva za isplatu mirovina i mirovinskih primanja do kraja godine”, odgovorili su nam iz HZMO-a.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap