Mirovine u prosjeku porasle 25 kuna, braniteljima dvostruko više

Jasmina Grgurić
25. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenim građanima ovog su mjeseca isplaćene veće mirovine. Rezultat je to prvog ovogodišnjeg usklađivanja, prema promjeni potrošačkih cijena i prosječne plaće, koje je u prvoj polovini godine donijelo rast aktualne vrijednosti mirovine za 1,15 posto. Umirovljenicima su veće mirovine za ožujak isplaćene sa zaostacima za siječanj i veljaču pa isti iznos neće moći očekivati na idućoj isplati.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Prosječna mirovina 1,14 “običnih” umirovljenika porasla je za 25 kuna, sa 2.407 na 2.432 kune. Kada gledamo prosjek za 973 tisuće mirovina bez međunarodnih ugovora, mirovina je nešto veća te u prosjeku iznosi 2.719 kuna, što je u odnosu na prethodni mjesec povećanje od 28 kuna. S vojskom, policijom i braniteljima Hrvatska ima ukupno 1,24 milijuna umirovljenika. S tim mirovinama prosjek je 2.646 kuna.

Najniže su invalidske i obiteljske mirovine

Pojedinačno, stvari izgledaju malo drugačije. Po novom, braniteljska mirovina u prosjeku sada iznosi 5.802, što znači da je usklađivanjem ona porasla za 56 kuna, što je dvostruko veće povećanje od onog kojeg u svojim novčanicima mogu osjetiti obični umirovljenici.

I službeno je: U travnju stižu 1,15 posto veće mirovine, s razlikom za siječanj i veljaču

Pritom, najniža je invalidska mirovina koja iznosi samo 1.992 kune, dok je obiteljska mirovina ovim povećanjem napokon prekoračila cifru od 2 tisuće kuna te sada u prosjeku iznosi 2.005 kuna. Takvu mirovinu prima petina hrvatskih umirovljenika, a među njih 221 tisuću velik je broj udovica.

Braniteljsku mirovinu ovoga je mjeseca primilo 71.177 građana. Od toga, najnižu mirovinu od 2.976 kuna prima samo oko tisuću branitelja, obiteljskih je oko 14 tisuća, a sve ostale, njih preko 55 tisuća, invalidske su mirovine od 5.597 kuna. Obiteljska mirovina prema Zakonu o hrvatskim braniteljima u prosjeku je 6.817 kuna.

Više od polovine umirovljenika živi u siromaštvu

Tko su umirovljeni bogataši? Ima ih 18 tisuća, a mirovina im je veća od 9.000 kuna

Kada zavirimo u mirovine običnih građana, posve drugačija slika. Gotovo stotinu tisuća građana preživljava s mirovinom do 500 kuna, dok oko 80 tisuća njih ima do tisuću kuna. Više od sto tisuća umirovljenika ima od tisuću do 1.500 kuna, a od toga iznosa pa do 2 tisuće kuna ostvaruje oko 170 tisuća njih. Najbrojnija kategorija po visini umirovljeničkih primanja ona je od dvije do 2,5 tisuće kuna, koliko prima više od 200 tisuća građana.

Zbrojimo li ove četiri kategorije, dolazimo do podatka da više od polovine umirovljenika, oko 660 tisuća njih, prima mirovinu ispod hrvatskog prosjeka te se nalaze ispod ili na granici linije siromaštva.

Mirovine u prosjeku porasle 25 kuna, braniteljima dvostruko više
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap