Mirovine rastu za pedesetak kuna i ponovno se javljaju problemi: “Je li to normalno?!”

Josip Mihaljević
10. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Oko 250.000 umirovljenika će od 1. srpnja 2019. godine dobiti u prosjeku pedesetak kuna veću mirovinu. A nekoliko tisuća njih će završiti u minusu jer više neće imati besplatno dopunsko osiguranje. Za tri mjeseca proći će godinu dana od kada je ministar Pavić obećao riješiti taj problem koji svakih pola godine izaziva probleme za ionako siromašne umirovljenike.

Foto: mirovina.hr

Mirovine se usklađuju dva puta godišnje, a ove imamo i izvanredno povećanje mirovina svima s rješenjem o najnižoj

Ministar Pavić: Naći ćemo rješenje za one koji zbog povećanja mirovine gube besplatno dopunsko

mirovini. Njima će, uz usklađivanje, mirovine narasti dodatnih 3,13 posto, što će državu godišnje koštati 150 milijuna kuna.

Prošlogodišnje ljetno usklađivanje mirovina izazvalo je velike probleme, a tisuće umirovljenika je zahvaljujući tom “rastu” završilo u minusu.

Kako bi država pomogla siromašnim umirovljenicima, omogućila je svim samcima s primanjima (mirovinom) manjom od 1.939,39 kuna, odnosno članovima kućanstva s primanjima od 1.516,32 kuna jednu super pogodnost – besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.

I sami možete pretpostaviti što se dogodi – mirovina naraste za 50 kuna, umirovljenik prijeđe cenzus, a onda ako želi dopunsko zdravstveno osiguranje – mora ga plaćati 70 kuna mjesečno, piše slobodnadalmacija.hr.

“Je li to normalno? Povećat će mi mirovinu, a izgubit ću pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Sad ću morati plaćati 70 kuna mjesečno pa ću od penzije imati manje nego što sam imala prije povećanja. Umjesto povišice od 50 kuna, sad ću mjesečno biti u manjku dvadeset kuna. Hvala vam lijepa na tome, uzmite sebi to povećanje, a meni vratite besplatno dopunsko”, kazala je 73-godišnja umirovljenica za Slobodnu Dalmaciju.

Uskoro će godinu dana od ministrovog obećanja da će “riješiti” pitanje cenzusa

pavić i kujundžić

Nova skupina umirovljenika usklađivanjem prelazi cenzus za dopunsko, što čekaju ministri?

Ministar Pavić, suočen s tim problemom još u rujnu prošle godine, obećao je kako će hitno sjesti za stol s relevantnim akterima i riješiti to pitanje. Spominjao je ministra zdravstva Milana Kujunđića i ministra financija Zdravka Marića kako bi s njima našao rješenje.

Radi se o tomu da jednostavno podignu cenzus, koji se nije mijenjao od 2004. godine, na neku veću brojku. Problem bi time bio riješen.

Međutim, stvari se nisu pomaknule s mjesta. Ni predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Silvano Hrelja, nije optimističan oko rješavanja ovog pitanja, iako je relativno nedavno u saborsku proceduru uputio hitan prijedlog novog zakona, prema kojem bi cenzusi porasli na 2.340 kuna za samce i 1.830 kuna po članu obitelji.

“Ne očekujem da će Vlada sada to prihvatiti, ali mogla bi iduće godine uoči parlamentarnih izbora. Povišice naše umirovljenike nisu učinile bogatijima, samo su državi omogućile da ih skine s grbače”, poručio je.

HZZO: Ne znamo koliko je umirovljenika pogođeno

Hrelja prikupio potpise za hitnu saborsku proceduru dugo očekivanog zakonskog prijedloga

Slobodna piše kako su u HZZO-u najavljivali kako se provode analize i procjene mogućeg povećanja cenzusa ili nekog drugog rješenja kako bi se umirovljenici zaštitili, ali konačnog rezultata nema.

Koliko će umirovljenika u ovom cikusu povećanja mirovina u HZZO-u ne znaju:

“Projekcije utjecaja navedenih promjena na prava osiguranika umirovljenika na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna zahtijevaju opsežne i detaljne analize. U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje vršit će se u narednom razdoblju, odnosno u trećem kvartalu 2019. godine, kao projekcija za iduću 2020. godinu, budući da na temelju prihoda u 2019. osiguranici ostvaruju prava u 2020. godini. Stoga u ovom trenutku nismo u mogućnosti dati podatak o broju osiguranika umirovljenika koji će biti obuhvaćeni najnovijim promjenama, odnosno usklađivanjem mirovina koje se vrše ove godine”, kazali su Slobodnoj Dalmaciji.

Ipak, otkrili su kako je zbog usklađivanja mirovina u rujnu 2018. godine bez dopunskog završilo oko tri tisuće osiguranika umirovljenika.

Hrelja pak tvrdi da je od 2012. godine broj polica dopunskog osiguranja na teret države pao za čak 260 tisuća.