Mirovine po županijama: Pogledajte gdje su najveće, a gdje najmanje

Alberta Požgaj
24. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Prosječna neto mirovina u Hrvatskoj za travanj 2022. godine iznosi skoro 3 tisuće kuna. Točnije, kako navodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina, bez onih koje isplaćujemo u inozemstvo, iznosi 2.964 kune i 93 lipe. Statistika je jedno, a realnost drugo jer prema podacima većina županija, njih 17, bilježi mirovine ispod hrvatskog prosjeka.

Umirovljenici po županijama i prosječne mirovine | Pexels

Umirovljenici po županijama i prosječne mirovine | Pexels

Od sveukupno 20 županija i Grada Zagreba, samo se u tri hrvatske županije i Gradu Zagrebu isplaćuju mirovine koje su iznad prosječne neto mirovine za travanj. Naime, kako navodi HZMO u svojem izvješću, najviša prosječna mirovina isplaćuje se u Gradu Zagrebu te ona iznosi 3.582 kuna. Najniža , koja je za više od tisuću kuna niža od najviše prosječne u Hrvatskoj te za 532 kune niža od sveukupne prosječne, isplaćuje se u Međimurskoj županiji te iznosi 2.432 kune.

Grad Zagreb i još tri županije sa mirovinom većom od prosječne

siromaštvo
Zašto prosječna mirovina mjesečno raste par kuna? Razlog je beskrajno tužan

Mirovine veće od prosječne hrvatske isplaćuju se u zapadnim i južnim djelovima Hrvatske, uz iznimku Grada Zagreba. Najvišom mirovinom te većom od prosječne može se pohvaliti Grad Zagreb koji se nalazi na prvom mjestu ljestvice najviših mirovina sa prosječnom mirovinom od 3.582 kune. Treba naglasiti kako Zagreb ima i najveći broj korisnika mirovina, njih 189 804. Nakon Zagrepčana slijedi Primorsko-goranska županija s prosječnom mirovinom od 3.291 kune te Istarska županija s prosjekom od 3.166 kuna. Za njima slijedi Dubrovačko-neretvanska županija sa prosječnom neto mirovinom od 3.048 kuna.

Županije u unutrašnjosti bilježe najniže mirovine

Županije u unutrašnjosti Hrvatske prednjače u nižim mirovinama od prosjeka. Izdvaja se Međimurska županija koja bilježi najnižu prosječnu mirovinu od svih hrvatskih županija od 2.432 kune. Nakon Međimurske slijedi Ličko-senjska županija sa prosječnom mirovinom od 2.469. No, njih u stopu slijede dvije slavonske županije, a to su Virovitičko-podravska županija sa mirovinom od 2.484 kune te Požeško-slavonska koja bilježi iznos od 2.485 kuna.

Najviše i najniže mirovine u županijama i gradovima | Ilustracija: mirovina.hr

Najviše i najniže mirovine u županijama i gradovima | Ilustracija: mirovina.hr

Razlika između najviše i najniže prosječne mirovine od 1.150 kuna

Zabrinjavajuće: Prosječna mirovina pala ispod 36 posto prosječne plaće!

S jedne strane, Grad Zagreb se u travnju ove godine stavio na prvo mjesto na ljestvici najviših prosječnih mirovina. S druge strane, Međimurska županija nalazi se na prvom mjestu na ljestvici najnižih prosječnih mirovina. Usporede li se ti iznosi, Grada Zagreba sa 3.582 kune te Međimurske županije sa prosječnom mirovinom od 2.432 kune, razlika od 1.150 kuna jest velika. Može se zaključiti kako su najniže prosječne mirovine zabilježene u ruralnim županijama koje su nerazvijenije i u koje se manje ulaže, dok su one najviše zabilježe u županijama koje karakteriziraju urbani, veliki gradovi s većom koncentracijom radno sposobnog stanovništva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap