Mirovinci žele ulagati u nekretnine, iz Ministarstva poručili da se razmišlja o tomu

Josip Mihaljević
6. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Početak 2020. godine izazvao je popriličan potop među mirovinskim fondovima, no dvije godine kasnije rezultati su jasni – oporavak se dogodio i poprilično je nadoknađen. Koji su planovi za budućnost?

mirovinski fondovi

Foto: Pixabay

Šok s početka 2020. godine napravio je “udubinu” u mirovinskom štednji svih onih koji štede u drugom stupu, no mirovinci su već tada govorili kako se na kratkotrajne poremećaje ne isplati obazirati jer se radi o dugoročnim ulaganjima.

Fondovi solidno zaradili u 2021. godini

Prihodi od mirovinskih doprinosa rasli za 11 posto, što to znači za mirovine?

Tako je i bilo – fondovska se industrija od provtnog šoka oporavila, a zatim i dodatno zaradila za buduće umirovljenike. Kako piše HRT, u prvih deset mjeseci 2021. godine osiguranici su uplatili 6,1 milijardi kuna doprinosa, a prinosi su više nego solidni.

Prinosi najrizičnije kategorija A iznose 11,3 posto u prosjeku, za kategoriju B (u kojoj je najviše osiguranika) prinosi iznose 6,1 posto, a za najkonzervativniju kategoriju C (u kojoj su ljudi pred mirovinom) prinosi iznose tek 0,5 posto.

“Iznad smo prosjeka mirovinske industrije u svijetu, realni prinosi su više nego zadovoljavajući i mislim da su mirovinski fondovi zasad opravdali svoje postojanje, a vjerujem isto tako i u pozitivnu budućnost”, kazao je Petar Vlaić iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima.

Šef HANFA-e Ante Žigman kazao je kako za “dobru” mirovinu iz drugog stupa treba štedjeti barem 30 godina. Očekuje da će oni radnici koji u mirovinu odlaze kroz pet ili deset godina biti zadovoljni svojim sudjelovanjem u drugom stupu.

Žele ulagati u nekretnine

U društvu imamo i pregršt kritičara drugog stupa koji se zalažu za njegovo ukidanje, ali i onih koji drugi stup žele još ojačati. Predsjednik Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova Andrej Grubišić se zalaže za to da se mirovincima omogući još više ulaganja u dionice i da mirovinci počnu pratiti svjetske trendove.

mirovinski fondovi
Vlada želi da mirovinski fondovi ulažu u državna poduzeća: Evo što kažu mirovinci

Mirovinci s takvim idejama nemaju problema, a izrazili su želju da im se omogući ulaganje u nekretnine. Resorno Ministarstvo rada i o tomu razmišlja:

“U planu je liberalizacija ulaganja mirovinskih fondova kroz njihovo snažnije uključivanje u infrastrukturne prosjekte i veća ulaganja u trgovačka društva u državnom vlasništvu, a razmatraju se i mogućnosti ulaganja u alternativne investicijske fondove te ulaganja u nekretnine”, poručili su iz Ministarstva rada za HRT.

Copy link
Powered by Social Snap