Miroslav Škoro želi povećati ovlasti predsjednika na ovih pet točaka

Josip Mihaljević
24. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Na Youtube kanalu Miroslava Škore jučer je došla konačna potvrda – kandidirat će se za predsjednika RH. Međutim, Škoro ne želi biti ‘fikus’ i tražit će bitno povećavanje ovlasti od inače skromnih ovlasti koje ima predsjednik države.

miroslav škoro

Foto: Youtube screenshot

Miroslav Škoro je jučer svojim petominutnim videom potvrdio kandidaturu za predsjendika države i iznio nekoliko značajnih prijedloga koji bi predsjedniku povećali ovlasti.

“U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana”, kazao je Škoro citirajući prvi članak Ustava RH.

Zatim je ustanovio kako Hrvatskom danas vlada “kontrolirani stranački sustav” u kojima se na vlasti izmijenjuju dvije stranke sa svojim “trgovačkim partnerima”. Kazao je kako su se političke elite potpuno otuđile narode i da među njima vlada bahatost i arogancija. Do te mjere da se u RH – ne dopušta održavanje referenduma.

“U takvim okolnostima, Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret. Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsjednika republike. Zato sam donio odluku da ću se kandidirati za predsjednika RH, a srž mog programa je savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela”, kazao je.

Prvi potez, ako bude izabran, bit će upućivanje inicijative prema Saboru za promijenu Ustavu. Ako Sabor odbije, predložit će predsjedniku vlade da raspiše ustavni referendum. Ako i premijer odbije – Škoro će pozvati građane na prikupljanje potpisa kako bi sve promijenio referendumum.

Želi ovih pet ovlasti

Tražit će ovih pet ovlasti:

1. Raspisivanje referenduma

Predsjednik mora imati pravo raspisivanja referenduma – bez suglasnosti premijera.

2. Zakonodavni referendum

Ako narod na referendumu usvoji zakon koji na taj način predloži predsjednik – taj zakon stupa na snagu.

3. Sazivanje sjednice Vlade RH

Predsjednik mora imati pravo sazvati sjednicu Vlade i njome predsjedavati.

4. Privremeni veto

Predsjednik mora imati pravo ne potpisivanja zakona do odluke Ustavnog suda.

5. Predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda

Predsjedniku se treba omogućiti da on Saboru predlaže suce Ustavnog suda, a ne da oni budu rezultat međustranačkih kompromisa.

Miroslav Škoro želi povećati ovlasti predsjednika na ovih pet točaka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap