Mirando Mrsić o Paviću: “Ministar Pavić je štetočina mirovinskog sustava, vrijeme je da ode”

Josip Mihaljević
16. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnik i predsjednik ‘Demokrata’ Mirando Mrsić gostovao je u Novom danu N1 televizije. U situaciji kada su već dva kompromitirana ministra napustila Vladu, Mrsić je nikad jače napao ministra Pavića i njegovu politiku vođenja mirovinskog sustava.

mirando mrsić

Foto: Mirando Mrsić | YouTube screenshot

Bivši ministar mirovinskog sustava Mirando Mrsić već duže vrijeme ne krije da u aktualnom ministru vidi problem. Već godinu dana ga naziva “štetočinom” i “grobarom mirovinskog sustava”, a danas je iskoristio kaos u Vladi da ode korak dalje.

Gostujući u Novom danu N1 televizije, kazao je kako je premijer Andrej Plenković zakasnio u ‘čiščenju’ Vlade. Dodatno, kazao je kako ih premijer ne smjenjuje jer ne rade, nego zbog toga što stvaraju lošu percepciju o vladi:

“Mislim da Plenković ne smjenjuje ministre zbog toga što ne rade, nego zbog percepcije i rejtinga. Kriterij bi trebao biti da Vlada postane efikasnija, ali očito da ona nije sposobna napraviti reforme. Hrvatska mora biti zemlja u kojoj je državni aparat jeftiniji, a umjesto da ga rasterete, oni su ga dodatno opteretili”, kaže Mrsić.

“Pavić je već izvan Vlade, samo je pitanje vremena kada će otići”

Kao najlošijeg ministra ipak je izdvojio Marka Pavića, vjeruje da su oni već izvan Vlade i da je samo pitanje vremena kada će otići:

“Njegov izbor na ovo mjesto bilo je iznenađenje i moglo se očekivati da će on napraviti štetu u mirovinskom sustavu. On nema bazu, ne vraća se u Sabor, a on se mora maknuti ako se želi pregovarati sa sindikatima koji su prikupili 700.000 potpisa. On neće napraviti političke štete premijeru”, kazao je.

Ranije se spominjao “Plenkovićev plan za sindikate” prema kojem bi, dok je procedura s provjerom potpisa i Ustavnim sudom u tijeku, trebalo doći do nekakvih pregovora sa sindikatima. Sindikati, podsjećamo, napominju da nikakvih pregovora neće biti i da je jedino rješenje referendum:

“Znajući Plenkovića koji misli da je najpametniji na svijetu, vjerujem da bi on htio ići u nekakav dogovor sa sindikatima. Oni će inzistirati da se ide u referendum i to će biti referendum o Vladi. Ako popusti sindikatima ide u referendum i sigurno gubi, ako bude pregovarao opet će priznati da nije bio u pravu”, smatra Mrsić.

“Razdvojite povlaštene mirovine od radničkih i pojačajte rast radničkih mirovina”

Upitan o problemima u mirovinskom sustavu, Mrsić govori da je ključ u transparentnosti. Sredstva za braniteljske mirovine, predlaže, moraj u biti u ministarstvu obrane, policije u ministarstvu unutarnjih poslova. Dio mirovina po posebnim propisima mora se isplaćivati iz proračuna,  a radničke i mirovine po posebnim propisima moraju se izjednačavati.

“Rast mirovina po posebnim propisima može se uvjetovati u budućnosti stanjem budžeta. Ministar Pavić je štetočina mirovinskog sustava, vrijeme je da ode. Neka ode u Bruxelles, tamo će raditi manje štete”, kaže Mrsić.

Za kraj, pitao se tko će uopće Plenkoviću pristati da mu bude ministar mirovinskog sustava godinu dana prije izbora u teškoj situaciji s referendumom. Taj ministar bio bi samo figura, zaključio je Mrsić.