Ministrica Bedeković: Neće biti rezanja socijalnih naknada i mirovina

Jasmina Grgurić Zanze
16. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković naglasila je da neće biti “rezanja” ni prava iz sustava socijalne skrbi ni mirovina. Komentirala je i situaciju u domovima za starije i nemoćne osobe, gdje je preko stotinu zaraženih korisnika i djelatnika. Otkrila je da je inspekcija njezina ministarstva bila u petak u izvidu u splitskom Domu, ali još se čeka analiza dokumentacije i izvješće.

vesna bedeković

Foto: Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković | Youtube screenshot

 “Svi naši korisnici u sustavu socijalne skrbi do daljnjega mogu biti sigurni i niti jedna socijalna naknada se neće rezati“, poručuje ministrica socijalne skrbi, Vesna Bedeković.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izdvaja oko dvije milijarde kune godišnje za sve naknade u sustavu. Ministrica je kazala da će, sukladno proračunskim mogućnostima, taj tempo nastojati pratiti do kraja proračunske godine, što ovisi o daljnjoj epidemiološkoj situaciji. Zasad rade uštede kako bi se novac s drugih stavki usmjerio na socijalne naknade koje neće biti obuhvaćane rezovima, kao ni zajamčene minimalne naknade, naknade za tuđu pomoć i njegu, osobne invalidnine i jednokratne pomoći, piše Net.hr.

Komentirala je i pridržavanje epidemioloških mjera u oko 700 ustanova socijalne skrbi, napominjući kako se svaka od tih ustanova prilagođava preporukama na svoj način te je svaka od tih ustanova, ovisno o broju korisnika, priča za sebe. Ipak, naglasila je važnost brze reakcije.

vesna bedeković
Ministarstvo sav teret prebacilo na domove: Inspekcija ne izlazi u nadzor već mjesec dana!

“U nekim situacijama temperature koje dobivaju korisnici uzrokovane su različitim bolestima, primjerice upalom urinarnog trakta, ali sagledavajući trenutačnu epidemiološku situaciju svaka temperatura kod korisnika znak je da se u svakom pojedinačnom slučaju treba ozbiljno pristupiti, kontaktirati liječnika i epidemiološku službu“, rekla je Bedeković.

Ipak, dodala je da je domove naprosto nemoguće hermetički zatvoriti i da ni jedna europska zemlja dosad nije našla recept kako sačuvati domove od zaraze. Ministrica je otkrila i da je inspekcija njezina ministarstva bila u petak u izvidu u splitskom Domu, ali još se čeka analiza dokumentacije i izvješće.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap