Ministarstvo planira ukinuti obiteljske domove, a pravu zamjenu nemaju

Josip Mihaljević
14. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima 50-ak javnih domova za starije, a zbog manjka kapaciteta u odnosu na europski prosjek uveli smo “kompromisne” obiteljske domove. No, oni su se pokazali problematičnima, a zaključak resornog ministarstva jest da nisu ispunili svoju svrhu. Sada se razmišlja o njihovom ukidanju, ili ljepše rečeno, transformaciji.

 Foto: Pixabay

Liste čekanja u domovima za starije za korisnike znaju potrajati i čitavo desetljeće. Postojećih 50-ak javnih domova prima nešto više od 10.000 korisnika, privatni domovi primaju upola manje, a obiteljski domovi su zbog manjka kapaciteta postali kompromisno rješenje, piše novilist.hr.

Obiteljski domovi pred “transformacijom”

Oni su se pak pokazali u lošem svjetlu zbog brojnih tragedija poput požara u Andraševcu što na cijelu skupinu obiteljskih domova baca loše svjetlo.

Prema riječima državne tajnice Marije Pletikose iz Ministarstva rada, obiteljski domovi nisu ispunili svoju svrhu. Pa će im postaviti rok od pet godina da se transformiraju u ustanove u sklopu sustava socijalne skrbi ili pak privatne domove, a oni obiteljski domovi koji imaju malo korisnika moći će postati udomiteljske obitelji za starije.

Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika kaže da se ne radi o sustavnim promjenama koji će pomoći starijoj populaciji:

pletikosa marija
Državna tajnica otkrila što novi Zakon o socijalnoj skrbi donosi starijima

“Imamo ogromno ministarstvo koje uopće ne skrbi o starijima. Nažalost, ni u novom Zakonu o socijalnoj skrbi neće se ništa bitno promijeniti, osim što se ukidaju obiteljski domovi koji će zbog puno prijava o lošem poslovanju, nekorektnom poslovanju, zanemarivanju korisnika, sada morati transformirati u privatne domove.

Dakle, morat će steći uvjete za rad ili će dobiti status udomitelja”, kazala je Petrović.

Gotovo 500 obiteljskih domova u Hrvatskoj sada će morati smisliti što napraviti. Brojni od njih će možda naprosto staviti ključ u bravu jer se u startu ne radi o nekom naročito profitabilnom poslu, što znači da će stariji i nemoćni na ulicu ili natrag kod svojih obitelji.

Plan Vlade: Izgraditi osam centara za starije do 2026.

Iz resornog ministarstva otkrivaju plan za “sigurniju starost hrvatskih građana”. Planiraju opremiti osam centara za starije koji bi pružali usluge u vlastitim domovima gdje umirovljenici žive, a smještaj za starije tek u iznimnim slučajevima kada je osoba potpuno ovisna o tuđoj pomoći.

Rok za izgradnju centara je čak 2026. godine, ali se opet radi o kapacitetu od 800 osoba.

plenkovic
Nacionalni plan oporavka dobio zeleno svjetlo od EU: Podsjećamo što je obećano umirovljenicima

“Radi dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe, Nacionalnim planom oporavka i otpornosti 2021.-2026. planira se izgradnja i opremanje osam centara za starije osobe s kapacitetom za 800 osoba. Centri bi pružali usluge dostave obroka, pomoći u kući, organizirane dnevne aktivnosti, pratnju na liječničke preglede, dostavu lijekova, unapređenje digitalnih vještina, provodile bi se rekreativne aktivnosti, organizirale tribine i edukacije. Iznimno bi se pružale usluge smještaja starijim osobama koje su funkcionalno potpuno ovisne o tuđoj pomoći i kojima se uz primjenu izvaninstitucijskih usluga ne mogu zadovoljiti potrebe dugotrajne skrbi te integrirana skrb zdravstvene i socijalne skrbi na primarnoj razini”, najavljuju iz Ministarstva rada.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap