Ministarstvo i HSU postigli dogovor: Uskoro besplatan međumjesni javni prijevoz za starije?

Josip Mihaljević
31. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture usuglasili su se oko ideje prema kojoj bi stariji trebali dobiti besplatan međumjesni prijevoz.

autobus

Foto: Unsplash

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) pokrenula je inicijativu kojom bi se umirovljenicima i starijim osobama osigurao besplatan međumjesni prijevoz.

Kako navode iz stranke, to je osobito važno za umirovljenike iz ruralnih krajeva Hrvatske koji često trebaju ići u veća mjesta na liječničke preglede, nabavu namirnica, što iziskuje znatna novčana izdvajanja iz njihovih skromnih primanja.

Poslali su dopis Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i čini se da su se dogovorili.

Gradska praksa: Besplatni prijevoz za umirovljenike s mirovinom do 2.500 kuna

“Ministarstvo u potpunosti podržava aktivnosti HSU-a koje imaju za cilj unaprjeđenje statusa i uvjeta za život umirovljenika u Hrvatskoj”, odgovorili su im iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vezano uz konkretan prijedlog, iz Ministarstva su poručili kako je u tijeku reorganizacija cjelokupnog sustava javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu. Dodaju kako je Vlada iz državnog proračuna osigurala 428 tisuća kuna godišnje za sufinanciranje prijevoza kao javne usluge.

“Vjerujemo da će županije, zajedno s jedinicama lokalne samouprave, uz osigurana financijska sredstva na odgovarajući način omogućiti unaprjeđenje usluga za osobe starije životne dobi, umirovljenike i druge ranjive skupine građana uz povoljnije financijske uvjete”, odgovorio je Hrvatskoj stranci umirovljenika ministar Oleg Butković.

Iz HSU-a poručuju kako su angažirali sve stranačke dužnosnike na terenu da u svojim županijama nastave raditi na provedbi ove inicijative.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap