Ministarstvo financija ignorira umirovljenike, nikako da dođe do sastanka

Josip Mihaljević
18. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Dobar dio umirovljeničkih tema ide preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, no već dulje vremena nisu uspješni u organiziranju sastanka s Ministarstvom financija. Kako piše umirovljenička strana, ministarstvo ih naprosto ignorira.

marić

Foto: Ministar financija Zdravko Marić | Youtube screenshot

U novom broju Glasa umirovljenika, mjesečnika kojeg izdaje Sindikat umirovljenika Hrvatske, možete pročitati i kratku crticu o Ministarstvu financija. Kako piše SUH, s tom institucijom imaju povećih komunikacijskih problema jer komunikacija od strane ministarstva ne postoji.

Kako je za brojne umirovljeničke politike i zahtjeve umirovljenika potrebno izdvojiti novac, ne bi bilo loše da im glavni i odgovorni za financije u državi ministar Marić kaže jesu li zahtjevi realni ili ne. Međutim, umirovljenici kažu da s njegove strane dolazi do pravog ignoriranja.

Stetoskop na bilježnici s tablicama
Zašto neki umirovljenici i dalje plaćaju krizni doprinos na zdravstvo od 3 posto?

“U listopadu 2020. Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske uputili su Ministarstvu financija ponovljenu inicijativu za uvođenje novog načina izračuna dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje iz mirovine. Nakon što nismo primili odgovor, u više navrata smo na sjednicama Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, a posljednji put 9. rujna 2021., zamolili Dragicu Radojčević, predstavnicu Ministarstva financija u Nacionalnom vijeću, da prenese inicijative umirovljenika vrhu Ministarstva. Nažalost, komunikacija je izostala”, piše Glas umirovljenika.

Radi se o kriznoj mjeri iz 2009. godine koja nepotrebno opterećuje nekoliko desetaka tisuća umirovljenika u Hrvatskoj s nešto većim mirovinama. Dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje ne moraju plaćati, recimo, branitelji s visokim mirovinama, ali obični umirovljenici moraju. Zato su umirovljenici i formalno zatražili od Ministarstva rada, tijela s kojim najviše imaju posla, da im organizira sastanak s Ministarstvom financija:

“Ministar Marić ignorira umirovljenike, pa je stoga od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zatraženo posredovanje u organiziranju zajedničkog sastanka predsjednica umirovljeničkih udruga i nadležnih u Ministarstvu financija, kako bi i usmeno obrazložili prijedlog, te dobili odgovor nadležnih”, zaključuju u Glasu umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap