Ministarstvo diže optužnicu protiv doma u Dugom Ratu, povećat će i broj inspektora na terenu

Jasmina Grgurić Zanze
29. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Inspekcijski nadzor u obiteljskom domu za starije osobe “Providenca” u Dugom Ratu je završen. Inspekcija je na teren izašla nakon što je u nedjelju dvoje korisnika izgubilo život u požaru. Pritom je utvrđeno da je u toj ustanovi bilo smješteno 23 korisnika, troje više nego što je dozvoljeno. Iz Ministarstva rada najavili su da će podići optužni prijedlog te da slijede sankcije. Ministar Josip Aladrović obećava da će utrostručiti broj inspektora na terenu.

aladrović josip

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava | Youtube screenshot

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zaprimilo je Zapisnik provedenog inspekcijskog nadzora u obiteljskom domu za starije „Providenca“ u Dugom Ratu gdje je prije dva dana u požaru život izgubilo dvoje korisnika.

Optužni prijedlog zbog prevelikog broja korisnika

Pritom je utvrđeno da je u domu smješteno 23 korisnika, umjesto 20 koliko je dozvoljeno. Nikakve dodatne nepravilnosti nisu utvrđene. Do požara je pak došlo zbog otvorenog žara, što ukazuje da je najvjerojatnije riječ o ljudskoj pogrešci.

snimka dom
Uznemirujuće: Ovako su živjeli korisnici doma gdje je požar odnio dva života

S obzirom na utvrđeni prekomjerni broj korisnika smještenih u domu, bit će poslan optužni prijedlog prekršajnom odjelu na Općinskom sudu te će uslijediti sankcije, najavili su maloprije iz resornog Ministarstva. Ističu da je zadnja redovna inspekcija provedena u svibnju prošle godine, prilikom čega nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u radu ustanove.

Ministar Josip Aladrović obećava da će do kraja listopada Ministarstvo utrostručiti broj inspektora na terenu kako bi se dodatno pojačao nadzor nad radom pružatelja usluga. Trenutno, njih desetak brine o više od 800 domova.

Dodaju da su svjesni naslijeđenih problema koje treba rješavati, poput preblagih sankcija za vlasnike obiteljskih i privatnih domova kod kojih su utvrđene nepravilnosti, zbog čega je osnovana Radna skupina za Izmjenu zakona o socijalnoj skrbi.

Stiže novi Zakon sa strožim kriterijima i sankcijama

vesna bedeković
Sabor raspustili, a nisu donijeli novi Zakon o socijalnoj skrbi

„Odlučan sam da se ovakve ni slične tragedije više ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne i potrebne korake kako bismo to spriječili. Već smo osnovali radnu skupinu, čiji je osnovni zadatak upravo hitna revizija zakonskih odredbi i podzakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga, što je rezultiralo time da ćemo do kraja listopada objaviti prijedlog Izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, koje stavljamo na javno savjetovanje.

Izmjene su usmjerene upravo na strože kriterije i sankcije za pružatelje socijalnih usluga, s ciljem osiguravanja bolje zaštite najugroženijih skupina društva od strane sustava, što je naša zadaća“ – poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Osim radne skupine koja priprema prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi i redovitih inspekcija koje se obavljaju, na terenu istovremeno djeluju i mobilni timovi koje su osnovali Stožeri civilne zaštite u svim županijama, posebno zaduženi za inspekciju poštivanja epidemioloških mjera u ustanovama koje pružaju usluge u sustavu socijalne skrbi, istaknuli su iz Ministarstva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap