Ministar Piletić u rad pustio solarnu elektranu koja – zarađuje za mirovine

Josip Mihaljević
30. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD) jučer je obilježilo 20. godišnju svojeg poslovanja, a u zagrebačkom Buzinu puštena je u rad solarna elektrana vrijedna preko 100 milijuna kuna koja će umirovljenicima osiguravati isplatu mirovina.

piletic bedenic

Foto: Željko Bedenic, predsjednik uprave RMOD-a i ministar rada Marin Piletić  | Press

Povodom obilježavanja 20 godina mirovinskih osiguravajućih društava u Republici Hrvatskoj jučer je u rad puštena RMOD solarna elektrana. Svečanosti je nazočio i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić. Gdje usmjeriti investicije u slijedećih 20 godina, o čemu tvrtke trebaju voditi računa kako bi svoje poslovanje strateški usmjerile u skladu sa zelenom tranzicijom, što su glavni demografski izazovi i kakve trendove očekujemo, te je li mirovinski sustav u Republici Hrvatskoj održiv teme su o kojima se razgovaralo na konferenciji povodom 20 godina rada Raifeissen MOD-a.

Mirovinska osiguravajuća društva u Hrvatskoj (postoje samo dva, RMOD i državni HRMOD) bave se isplatom mirovina iz drugog i trećeg mirovinskog stupa. Kada radnik ode u mirovinu i odluči se za kombiniranu mirovinu iz prvog i drugog stupa, novac se iz drugog stupa prosljeđuje MOD-u, a oni ga pažljivo ulažu kako bi osigurali vrijednost mirovine od inflacije tijekom života umirovljenika. Jedna od takvih investicija jest solarna elektrana na krovu poslovnog centra ‘Mani’. RMOD će struju, barem do kraja godine, prodavati HEP-u, a u narednim godinama onome tko više ponudi.

Krešimir Ivanda
Obitelj, država, pojedinac - tim redoslijedom. Tko je odgovoran za prihode u starosti?

“Ovo nije naša investicija, mi samo upravljamo ovom investicijom. Ovo je investicija hrvatskih umirovljenika”, kazao je predsjednik uprave RMOD-a Željko Bedenic.

Na kraju prvog kvartala 2022. godine samo su MOD-ovi upravljali imovinom većom od 2 milijarde kuna, a isplaćeno je preko 14 tisuća mjesečnih mirovina, uglavnom iz trećeg stupa. U narednim godinama kada veći broj “drugostupaša” ostvari pravo na mirovinu očekuje se da će i imovina MOD-a i ulaganja značajno porasti.

Struktura portfelja mirovinskih osiguravajućih društava se mijenja i ide prema većoj diverzifikaciji ulaganja, pa osim ulaganja u financijsku imovinu kao što su obveznice, dionice i udjeli u investicijskim fondovima, društva traže nove, održive prilike za investiranje s ciljem ostvarivanja stabilnih prinosa.

Mirovine na solarni pogon

Innvesticija u Poslovni centar „Mani“ u Buzinu teška je preko 100 milijuna kuna. Radi se o kompleksu koji obuhvaća četiri poslovne zgrade na čijim krovovima je instaliran 761 fotonaponski panel instalirane snage 350KWh koji će godišnje proizvoditi 375MWh električne energije predane u sustav. U cilju oplemenjivanja investicije uz doprinos smanjenja globalne emisije stakleničkih plinova u kratkom periodu postavljena je energetski efikasnija LED rasvjeta u centru i oko njega. Ove zime plinsko grijanje prostora je zamijenjeno dizalicama topline višestruko smanjujući račune za plin korisnika centra.

Prihod od zakupnina poslovnog kompleksa „Mani“, kao i prihod od prodaje električne energije pridonose sigurnijoj isplati mirovina. Ukupna investicija u cjelokupni projekt u Poslovni centar „Mani“ je 15 milijuna eura, a očekivani povrat na investiciju u solarnu elektranu je 7-9 godina, dok je povrat na investiciju u Poslovni centar „Mani“ zapravo nešto veći, odnosno 12-15 godina.

Puštanjem u rad solarne elektrane Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo je završilo prve dvije faze strateškog plana orijentacije poslovanja u skladu sa zelenom tranzicijom.

„Ovo je naša druga faza, solarna elektrana. Imamo još dvije faze, tj. investicije koje će u potpunosti zazeleniti ovaj poslovni kompleks, a to su punionica električnih vozila i dodatno grijanje preko „data centra“, izjavio je gosp. Željko Bedenic, predsjednik Uprave RMOD-a, te dodao kako je ono što možemo promijeniti u trenutnom sustavu način na koji upravljamo sredstvima i ulaganjima.

Piletić: Zakonskim izmjenama želimo podržati upravo ovakve projekte

Puštanje u rad solarne elektrane podržao je i ministar Piletić koji je na ugodnih 35 Celzijevih stupnjeva na krovu zgrade pustio u pogon.

„Želimo izmjenama zakona podržati upravo ovakve projekte kako bi novci naših umirovljenika, tj. osiguranika bili sigurni, bili isplativi. Ovakvi su projekti izravno vezani uz inflaciju, pa u trenutcima kada imamo nešto manje prinose mirovinskih fondova i društava izvrsna su prilika za proširenje mogućnosti ulaganja kako bi isplata mirovina bila sigurnija.“

Dodao je i kako je hrvatski mirovinski sustava siguran, a zadaća Vlade je da bude adekvatan i dugoročno odziv.

piletić solarna elektrana

Foto: Ministar Piletić pušta solarnu elektranu u pogon | Press

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap