Ministar Pavić: “Želimo povećati mirovine sadašnjim i budućim umirovljenicima”

Jasmina Grgurić Zanze
5. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

S radom su započele dvije radne skupine za provođenje mirovinske reforme. Dok se jedna bavi izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, druga je vezana za Zakon o stažu osiguranja s povećanim trajanjem. Ministar je još jednom ponovio kako je cilj postići dugoročnu održivost mirovinskog sustava, ali je spomenuo i povećanje mirovina. Također, s radom će ovoga mjeseca započeti i treća radna skupina koja će se baviti pitanjem mirovinskih fondova.

Sastanak Radne skupine, ministar Marko Pavić Foto: MRMS

Mirovinska reforma provest će se donošenjem paketa zakona koji će obuhvatiti sva tri stupa mirovinskog osiguranja. S tim su ciljem krajem svibnja pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s radom započele dvije radne skupine. Dok se jedna bavi izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, druga je vezana za Zakon o stažu osiguranja s povećanim trajanjem (beneficirani staž, op.a.).

Osim predstavnika nadležnih resora, u obje sjede i predstavnici akademske zajednice, socijalni partneri i umirovljenici, stoga je za očekivati kako će potonji svojim utjecajem ipak mirovinsku reformu gurati u pravom smjeru. No, do sada još nije učinjeno puno, iako bi sve izmjene trebale startati već 1. siječnja 2019. godine, dakle za nešto više od šest mjeseci.

Da nitko ne bi bio oštećen

Ministar Pavić: Mirovine će rasti više od dva posto, iduće povećanje od 1. rujna

“Vezano za sastanak radne skupine za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, članovi su upoznati sa stanjem mirovinskog sustava i razlozima zbog kojih ga je potrebno unaprijediti, a u cilju jačanja održivosti mirovinskog sustava i većih budućih očekivanih mirovina. Na sastanku za izmjene Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, predstavljeno je sadašnje stanje unutar sustava staža s povećanim trajanjem te prijedlozi mogućih izmjena” – odgovorili su nam iz Kabineta ministra.

Ministar Marko Pavić tijekom prvog sastanka Radne skupine vezane uz Zakon o mirovinskom osiguranju naglasio je kako žele postići dugoročnu održivost mirovinskog sustava, ali i povećati mirovine sadašnjim i budućim umirovljenicima. Također, istaknuo je kako je po sadašnjem Zakonu o mirovinskom osiguranju, koji je usvojen 2014. godine, predviđen odlazak u mirovinu sa 67 godina.

“Ovom se cjelovitom reformom vodi računa da nijedna skupina osiguranika ne bude oštećena, a promjene će se u najvećoj mjeri odnositi na buduće umirovljenike – dodao je iznova ministar.

Beneficirani staž prilagoditi novim tehnologijama

Ministar Pavić: Dodatak od 27 posto riješit ćemo cjelovito, nitko neće biti zakinut

Što se beneficiranog staža tiče, njime je u Hrvatskoj trenutno zakonski obuhvaćeno 95 radnih mjesta i 11 zanimanja, ukupno oko 25.000 osiguranika. Svrha izmjena je “prilagodba tehnologijama 21. stoljeća”. S tim su ciljem stručnjaci medicine rada i zaštite na radu Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu izradili stručnu studiju nakon neposrednog uvida uvjeta na radnim mjestima i provedene analize. Ministar Pavić naglasio je da neće biti administrativnog ukidanja, smanjenja, ali ni uvođenja novih radnih mjesta i zanimanja u staž osiguranja s povećanim trajanjem, već će se proces provoditi na temelju stručne dokumentacije i zakonom propisanog postupka.

Također, o prijedlozima izmjena, odnosno o nacrtima prijedloga zakona provest će se javna savjetovanja na mrežnim stranicama. Savjetovanje će se provoditi 30 dana, a u njemu će sa svojim prijedlozima i primjedbama moći sudjelovati i građani.

“U tijeku je formiranje radnih skupina za izmjene zakona koji se odnose na kapitalizirani mirovinski sustav, odnosno Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima. Ove radne skupine bit će sastavljene također od predstavnika nadležnih resora, drugih stručnjaka, mjerodavnih institucija te predstavnika socijalnih partnera. Prvi sastanak održat će se tijekom ovog mjeseca” – potvrdili su nam uz Kabineta ministra.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap